Så bygger vi ett starkare samhälle

Sverige står väl rustat inför en konjunkturavmattning, skriver Pyry Niemi. Bilden visar finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade budgetprognosen på Harpsund.

Sverige står väl rustat inför en konjunkturavmattning, skriver Pyry Niemi. Bilden visar finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade budgetprognosen på Harpsund.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Budget2019-09-18 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att ta tag i de utmaningar vi står inför och för att ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen krävs ett starkare samhälle. Det är utgångspunkten för höstbudgeten som idag presenteras av regeringen. 

I en orolig omvärld har Sverige gjort något unikt. I januari lade vi grunden för ett riksdagssamarbete som möjliggör stabilitet och trygghet. En stabilitet och trygghet som skyddar Sverige mot världsekonomins hot om en avtalslös Brexit och handelskrig. När vi nu ser en konjunkturavmattning i ekonomin står Sverige väl rustat. 

Samtidigt står vi också inför stora utmaningar. Utmaningar som kräver att det starka samhället kliver fram. 

Oavsett var, när eller hur brottet sker ska samhället vara där och agera hårt. Därför ska vi anställa 10 000 fler poliser till 2024. Poliser som ska finnas i hela landet. Samhället ska vara starkt nog för att skydda människor från grov organiserad brottslighet och terrorism. Men också mot vardagsbrott som stölder och inbrott. I vårt land ska du vara trygg. Vem du än är, var du än bor. 

Du ska inte behöva flytta för att känna framtidstro. Därför ska möjligheterna att bo, leva och verka i hela landet förbättras. I det starka samhället har du rätt till en bra vård, skola och omsorg var du än bor. Klyftorna mellan olika landsändar ska slutas. Regeringen satsar nu på särskilt driftsstöd till dagligvarubutiker i glesbygdsområden, underhåll av vägar och järnväg och bredbandsutbyggnad.

Omställningen ska också ske på ett rättvist sätt. När skatter höjs för klimatskadliga utsläpp ska vanligt folk också kompenseras. Därför satsar regeringen 2,9 miljarder för att växla upp takten. Det handlar om klimatinvesteringar, elektrifiering av lastbilar och satsningar för att ställa om svensk industri. Så gör vi Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. 

För mig som socialdemokrat finns det också saker i budget som känns mindre bra. Det är inget att sticka under stolen med. Men i vårt parlamentariska läge krävs kompromisser och kompromisser handlar om att ge och ta. Tack vare samarbetet kan vi gå fram med flera socialdemokratiska reformer för ett starkare samhälle, istället för en högerregering lutandes mot Sverigedemokraterna. 

Runt om i landet upplever många att samhället dragit sig tillbaka. När välfärden och jobben försvinner och nyhetsrapporteringen präglas av skjutningar och säkerhetshot är det lätt att tappa framtidstron. Regeringens budget är ett steg mot en annan utveckling. En utveckling där det starka samhället återigen kliver fram. Där vi gemensamt tar ett större ansvar för trygghet och sammanhållning – i hela landet. Där vi både investerar i klimatomställningen och ger alla chansen att ställa om. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett Sverige som håller ihop.