Svar till Rolf Jönsson (EP 12 maj).

På Stora torget höll Socialdemokraterna 1 maj sitt traditionella möte. 150 meter därifrån höll ett tiotal byggnadsarbetare på att sätta form. Rolf Jönsson tycker att det är oetiskt att jobba på första maj. Så vitt jag kan förstå så menar han att Socialdemokraterna har monopol på vad som sägs och görs just denna dag. Jönsson ifrågasätter om det finns kollektivavtal mellan arbetare och byggföretaget.

I det här fallet så påstås det från flera håll att det handlar om arbetare från östeuropeiskt EU-land. Om det är på det viset så är de förmodligen inte intresserade av varken förstamajfirande eller kollektivavtal. Om de nu behöver ha kollektivavtal.

Deras ambition är i så fall att komma hem till familjen med en hyfsad slant i plånboken. Om det skulle vara byggnadsarbetare som är svenska medborgare, så är de väl inte förbjudna att arbeta på första maj? Första maj är inte helig längre som Jönsson tycks tro.

Det är tråkigt att Jönssons fokus på själva torgmötet var så dåligt att han måste gå samma väg hem för att se om byggjobbarna fortfarande var oetiska. Det är ännu tråkigare att Jönsson tror att Socialdemokraterna lever kvar i samma skepnad som för 50 år sedan. De tiderna kommer aldrig igen.