Insändare Äntligen börjar det kanske röra på sig med stattgropen. Då är det dock viktigt att komma ihåg att den som bebygger stattgropen har ett stort ansvar att se till att det blir ett läkt sår och inte nåt förvärrande.

Antingen måste det gamla Stadshotellet byggas upp eller så bör man bygga en ny vacker byggnad och nej, dekonstruktivistiska lådor med slumpmässiga fönster är inte vackra, inte heller “genomskinliga” glashus som blir mörkgråa i verkligheten.

Gå inte på sånt som ”stjärnarkitekter”, ”landmärken”, ”utropstecken”, ”sätta Enköping på kartan” eller ”nya årsringar”.

Våga nu ställa lite krav på vad som ska tillåtas.

Vad många tycker är vackert är harmoniska proportioner, strukturerad variation (varken monotont eller virrvarr), tydliga men inte så skrikiga färger, gärna ljusa samt symmetri. Gamla Stadshotellet stämde in på dessa aspekter ganska bra.

Vad många inte tycker är så snyggt är monotona fasader, vassa utstickande hörn, för mycket variation, överdriven skala och råa färger så som svart, grått och rostfasad. Paus stämmer in på dessa aspekter ganska bra.

Kort sagt, bygg gärna ett hotell på stattgropen men se till att det blir nåt vi alla kan stå ut med att se på. Vi vänjer oss inte med modernistiska lådhus och även om vi gjorde det, så är det ett ganska människofientligt sätt att designa ett hus.

Arkitekturen måste anpassa sig efter människan, inte tvärtom. Det räcker med nymodernistiska skrytbyggen som Sadelmakaren och hotet om barackstapeln i S:t Ilian. Stattgropen bör fyllas med ett gediget stenhus som inte sticker upp allt för mycket från omgivningen utan får sin uppmärksamhet genom tilltalande design och känsla av kvalitét.

Låt inte stattgropen bli en missad chans, låt Stora Torget bli en förtrollad plats på nytt!