Hon gillade kungen, Silvia och Carola

Vad tänker och tycker en helt vanlig 15-åring? Petra Viksell på S:t Iliansskolan fick frågan av EP:s prao-elev Helena Norlander.

Enköpings kommun 23 oktober 2019 11:00

Det är september 1986 och Enköpings-Postens ungdomsredaktion Dax är på bettet. Under ett par veckor har den unga redaktionen, som bestod av ambitiösa och engagerade skolungdomar som släpptes lös i spalterna, fått utökning med en praoelev.

Och Helena tog sig an uppdraget med den äran, kanske föddes det redan där idéer i hennes huvud om framtida debatter. Den uppmärksamme känner kanske igen flickan med den klassiska hockeyfrillan, hon som kom att bli politiker i Enköpings och så småningom heta Helena Proos.

Som praoelev på EP gjorde hon bland annat intervjun med vinjetten "I huvudet på...". Och det var Petra Viksell från Vallby som denna gång skulle porträtteras. 

Intervjun blev en bra bild av en 15-åring i mitten av 80-talet. Helena var inte rädd för de personliga frågorna och Petra vågade svara. Det handlade om drömkillen, om utseende, rädslor och idoler.

Helst ville Petra jobba med föräldralösa barn utomlands, hon var rädd för krig och åska och ville helst träffa kunden, av alla sina idoler. PÅ Helenas fråga om hur världen kommer att se ut år 2000 svarade Petra:

– Det är ju omöjligt att säga... jag  hoppas förstås att det inte blir nåt tredje världskrig. Datautvecklingen kommer att fortsätta och bilarna kommer säkert att se helt annorlunda ut.

Modern Talking, Ulf Brunnberg och Carola var 15-åringens favoritidoler. Vilka idoler prao-eleven själv hade framgick inte av intervjun.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anette Östlund

Ämnen du kan följa
Läs mer
Kultur och Nöje

John Lundvik vann "Let's dance"

Kultur och Nöje

Taylor Swift ryter ifrån mot Donald Trump

Kultur och Nöje

Björn Ulvaeus får tung musikbranschpost

Kultur och Nöje

Topplistorna: Yasin ny albumetta

Kultur och Nöje

"Spotify är ingenting man kan leva på"

Visa fler