Bilprovningens tips inför bilbesiktningen

Många svenskar väljer att besikta bilen innan sommaren, för numera kan man boka kontrollbesiktning hela året runt och inte bara under en kort besiktningsperiod. För att bilen ska godkännas på besiktningen och inte fällas för småsaker bör du åtgärda vissa saker innan den besiktas.

26 maj 2021 12:32

Bilprovningen har besiktat över 200 miljoner personbilar sedan de startade sin verksamhet för 57 år sedan. Det är ett statligt bolag som har över 100 rikstäckande stationer och de är Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. För att underlätta vid bilbesiktningen har de sammanställt en checklista som visar vad bilägare kan kontrollera och åtgärda själva innan det är dags för besiktning. Här är en sammanfattning av deras checklista som du även hittar i sin helhet på deras webbsida.

Enkla kontroller att göra själv
Att kontrollera att alla lampor, blinkers och belysning fungerar är enkelt att göra själv. Glöm inte bort att lampan vid registreringsskylten också måste fungera. Kontrollera även att tutan låter och att backspeglarna är hela och sitter fast ordentligt. Vindrutetorkare och -spolare måste också fungera, så glöm inte bort att testa det innan du kör in på besiktningen. Alla säkerhetsbälten ska fungera och Bilprovningen rekommenderar att du sätter fast bältena i baksätet innan besiktningen. Glöm inte heller bort att kontrollera att det finns en varningstriangel i bilen.

Att däcken måste ha tillräckligt mönsterdjup är något som många glömmer bort. Mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Man får inte ha blandade däck på bilen vid besiktningen, som till exempel dubbdäck framtill och odubbade däck baktill.

Kolla detta i instruktionsboken
Batteriet i bilen måste sitta fast ordentligt. Om du inte vet var batteriet sitter så kan du kolla i instruktionsboken, men var försiktig om du ska röra batteriet eftersom det kan ge dig stötar eller skada bilen om det inte hanteras rätt. En annan sak som du bör kontrollera är oljenivån i motorn. Hur du gör det ser du i bilens instruktionsbok. Det är inte särskilt svårt eftersom oljestickan är tydligt markerad. Måste oljan fyllas på står det i instruktionsboken vilken typ av olja som ska användas och den kan du köpa på närmsta bensinmack.

Vid besiktningen
Hos Bilprovningen kan du boka en kontrollbesiktning online eller via telefon. Det finns även stationer med drop-in-tider och du kan se stationer här för att hitta en som finns i din närhet. En besiktning tar vanligtvis 20 minuter och du behöver inte ta med dig några papper. Godkänns bilen behöver du inte göra något alls. Blir den underkänd utan krav på ombesiktning så måste felen åtgärdas snarast. Blir den underkänd med krav på ny besiktning måste felen åtgärdas och en ombesiktning måste utföras senast det datum som står på protokollet. Då får Bilen inte användas mer än vad som krävs för att reparera den.

Från

bilprovningen.se