Felaktigt att påstå att jag ljuger

Sverige 9 oktober 2019 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under rubriken ”förljuget om försvarssatsningen” skriver Daniel Persson i ledare i Enköpings-Posten att jag ljugit vid den presskonferens där satsningen presenterades.

Att beskylla någon för lögn är allvarligt och i detta fall är det dessutom felaktigt.

Vid den presskonferens där Försvarsmaktens ekonomi för 2021-2025 redovisades var frågan om vilket års prisläge påslagen skulle utgå ifrån ännu inte väckt. Det skedde en kort tid efter och avgjordes mot Liberalernas vilja till det sämre för försvaret. Delvis beroende på att Försvarsberedningens formuleringar kring detta inte heller var tydliga.

Hur stor påverkan blir är ännu oklart och beror bland annat av inflationen de kommande åren. Sannolikt blir den mindre än vad Dagens Nyheter påstått.

Jag är beredd att ta emot kritik för att frågan inte reddes ut i förtid eller för ouppmärksamhet, men någon lögn från min sida har det aldrig varit fråga om. Och för det emotser jag Daniel Perssons ursäkt.

Allan Widman (L)

SVAR: 

Om Widman anser att han är värd en ursäkt ska han givetvis få en. Jag ber om ursäkt för att jag skrev att Allan Widman ljög. Men då bör även han ta bladet från munnen. Ingen tvingade honom att säga att överenskommelsen var ”helt i linje med den trappa och det förslag som presenterades i Försvarsberedningens arbete” (DN 2/10). 

Antingen visste Widman att frågan inte var avgjord och uttalade sig ändå på det viset, eller så trodde han att frågan var avgjord och hade antingen fel eller har blivit lurad. Vilket är det? För vad man än väljer att kalla det så presenterade Widman en bild som skiljer sig från verkligheten. 

Daniel Persson

Allan Widman (L)
Daniel Persson

Ämnen du kan följa