Stenåldern kröner årets Höstglöd

Eld, skuggor, saga och verklighet är teman för årets Höstglöd. Allt når sin kulmen i Turteaterns uppsättning av Grottbjörnens folk.

Enköpings kommun 24 september 2019 17:00

Nästa vecka är det återigen dags för Enköpings kommuns kulturevent Höstglöd. I fyra dagar bjuder kommunen på kultur för hela familjen. 

– Det ska bli väldigt kul, säger Klas Hällerstrand, kulturutvecklare vid Enköpings kommun.

 

Utöver musik av tidigare bortglömda kompositörer och lövkonst av Régia Melander, får Enköpingsborna också bevittna, bland annat, eldskulpturer och videokonst. 

På lördagen håller konstnären Awni Mohamad ett vernissage med temat "Tänka på andra". I grunden handlar utställningen om utsatthet och  förtryck. 

–  Det finns bland annat en målning om en kvinna som blev utsatt för hedersförtryck, säger Awni Mohamad.

 

Men kronan på verket för årets Höstglöd går att finna i den intima föreställningen av Grottbjörnens folk, som har kommit till liv tack vare ÖFA-kollektivet och Turteatern. Publiken bjuds in till en grotta och sitter på scenen samtidigt som skådespelarna Lisen Rosell, Nadja Hjorton och Amanda Apatrea framför sin tolkning av Jean M. Auels hjälteepos om stenålderskvinnan Ayla.

–  I böckerna har mannen en stor roll. Vi har tagit ut det för att fokusera mer på kvinnlig vänskap och närhet. Det är en väldigt intim föreställning där publiken är med runt lägerelden, förklarar Nadja Hjorton. 

– Ayla är en väldigt kompetent och smart kvinna som hittar nya sätt att klara sig på. Hon är en hjältinna, säger Lisen Rosell.

 

På grund av vuxet innehåll är det 18-årsgräns på föreställningen som framförs två kvällar i rad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Appelqvist

Ämnen du kan följa
Läs mer
Enköping

Flera stölder av mobiltelefoner

Grillby

Gårdsmusik gladde vid Tallgården

Kultur och Nöje

Tv-producent sparkad efter hot om våld

Kultur och Nöje

Skådespelaren Carina Boberg död

Kultur och Nöje

Spike Lee släpper kortfilm i Floyd-protest

Visa fler