Innan RC Vaccinationer öppnade klinik i Enköping vaccinerade de Enköpingsborna på Apoteket Hjärtat på Stora Torget i stan i tre år.
   Det blev för trångt på Apoteket till slut. Enköpingsborna förtjärnar en egen vaccinationsklinik med riktiga lokaler dit det är lätt att ta sig, säger Caisa Salmonsson.
   Sedan en tid tillbaka huserar nu RC Vaccinationer i hemtrevliga lokaler i Hettemarkshuset bredvid Ryds glas i Enköping, med gott om parkeringsplatser, drop in och tidsbeställning för den som vill.

– Barn är våra viktigaste kunder, säger Caisa varmt. Vi försöker göra deras vaccinationsupplevelse så bra som möjligt med hjälp av belöningar, hemlik miljö och lek.
   Det som gör stor skillnad att lyckas med det här är att Caisa och Anna är just sjuksköterskor som driver RC Vaccinationer i stället för ett vårdbolag. Det är också de som har knutit till sig den läkare de anser bäst lämpad för sin verksamhet. De är också väldigt måna om att kunderna ska få rätt vaccination, varken mer eller mindre av vad som behövs, och anställer därför bara sjuksköterskor med många års erfarenhet.
   – Man kan boka tid för att slippa köa, berättar Anna, men vi har också generösa drop-in-tider om du föredrar det. Och så håller vi koll, så att vi kan påminna när det är dags för påfyllning av ett vaccin, fortsätter hon leende.

Caisa och Anna poängterar hur mycket familjevaccinationer kan underlätta våra liv.
   – Till exempel vattkoppsvaccin, säger Caisa. Vattkoppor är inte alltid så snälla och priset för sprutan motsvarar mindre än en VAB-dag! Hur länge blir man inte hemma om alla barnen drabbas? Eller tänk att inte släppas ombord på ett flyg om något av barnen har koppor och hela semestern måste ställas in?
   – Ja, så trist, när det är så lätt att skydda sig mot det, fyller Anna i.

Artikelbild

LÄS MER och boka tid online (extern länk)

Vi kommer in på fästingar som bär på TBE och deras lavinartade ökning, allra mest ökar det i Uppland. De har båda sett vilka svåra konsekvenser TBE-drabbade får genomgå. Någon behandling mot den fästingöverförda hjärninflammationen finns inte, utan bara något som lindrar symtomen.
   – Därför brinner vi för att försöka ge skydd till så många Enköpingsbor som möjligt, säger Caisa och tillägger med eftertryck: vaccin är säkert, TBE är det inte! Då är det bra att veta att barn kan vaccineras från ett år också.
 

De nämner också det viktiga hepatit B-vaccinet, som alla barn födda 2016 och framåt numera får, men som äldre syskon alltså saknar. Hepatit B är världens vanligaste orsak till levercancer och är ett av WHO:s storsatsningar att utrota. Med dagens resvanor och flyktingströmmar riskerar det att bli vanligare i Sverige också, därav införandet i de flesta av landstingens barnvaccinationsprogram. Twinrix ger skydd mot både hepatit A och B och räcker i 30 år.
   – I 30 år! utbrister Caisa. Vad köper man i dag som håller så länge?!   

– Vi är engagerade i ett CSR projekt också via Star for Life, ett skolprogram som vill minska spridningen av hiv och aids i utsatta områden i Afrika, tillägger Anna stolt.             

Artikelbild

Caisa och Anna tog över RC Vaccinationer 2015 och efter ett innehållsrikt arbetsliv som legitimerade intensivvårdssjuksköterskor sedan 2000 och sjuksköterskor långt längre än så, så tycker de att det här ändå är det roligaste arbetet de haft.
   – Rent av vår passion! säger Caisa och ler stort.

 

 

FAKTA

Hemsida: http://www.resecentrumvaccinationer.se/

Öppet: Onsdagar – Torsdagar 12 – 19

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
- en del av Upsala Nya Tidning