"Hos oss kan kunderna få en paus i vardagen"

ANNONS. En av Enköpings äldsta bilhandlare går bättre än någonsin. Bilforum kännetecknas av en familjär atmosfär och ser positivt på framtiden. Och vad har egentligen Saab gemensamt med Kia?  

24 januari 2019 12:34

–"Vi åker till Saab i Enköping!" Ja, så hette det under lång tid när man skulle åka till Bilforum (och innan det Holmgrens bil). Numera så säljs det inga nya Saab, utan i stället Kia och Subaru. Den familjära känslan som kännetecknat företaget ända sedan 1970-talet finns dock kvar.
   – När jag började här 1989 var det Saab som var kärnan i verksamheten. I början av 1990-talet fick vi även in Opel i sortimentet. På den tiden hade vi ytterligare två anläggningar i Kungsängen och Sala. Till skillnad från i dag då privatkunder dominerar så var 70% av försäljningen till företag, berättar Stefan Karlsmyr, säljare på Bilforum i Enköping.

 

Vad har varit mest utmärkande för Bilforum under alla år?
– Vi har hela tiden varit engagerade lokalt i Enköping. Alf Johanssons roll som ägare ända från 1989 fram till 2018 har varit jätteviktig. Vi är många som arbetat länge här vilket ju vittnar om att vi trivts i företaget och den nära relationen till kunder vi har. Den här traditionen och arbetssättet är lika viktigt för oss i framtiden också. Det har varit en styrka att våra kunder vet vi är engagerade i det lokala samhället. Vi har även haft ett nära samarbete med gymnasieskolan vad gäller fordonsprogrammet. Charmen med en mindre stad är att det blir mer familjärt, berättar Lars Hillerstig, platschef Bilforum i Enköping.

Efter att Bilforum började sälja Kia 2014 har responsen från Enköpingsborna varit positiv.
   – Kia har en fin bredd i modellprogrammet och ligger i linje med samhällsutvecklingen då de är ledande vad gäller miljö- och elbilar. Och allt till väldigt bra pris och bra garantier. Tillsammans med Subaru har vi en otrolig bredd i modellprogrammet, vi har verkligen bil för alla. Subaru är den perfekta bruksbilen, populär inte minst bland jägare och hästfolk, säger Stefan.

Något av det mest typiska med Bilforum är att kunder gärna bara kommer in för att ta en kopp kaffe.
   – Så har det varit i alla år. Det är ju skönt att vi kan ha en sådan relation med våra kunder. Vi är tacksamma över att de uppskattar att bara komma in här för att ta en paus i vardagen. För oss är det viktigt att kunden känner sig omhändertagen. När föräldrar kommer in med sina barn när det är dags för dem att köpa sin första bil. Då känner man att man gjort någonting rätt. Därför kan det också kännas tufft när vi inte alltid kan erbjuda kunder den service vi önskar, förklarar Lars.
   Ett område där kunder blivit besvikna gäller förändringar som skett under det senaste året.
   – Vi såg under 2018 att vi behövde koncentrera oss på färre bilmärken. Det är svårt för både sälj- och servicesidan att upprätthålla rätt kunskap och kvalitet med för många bilmärken. Dessutom går det inte heller att få lönsamhet när vi splittrar upp oss på för många märken. Därför valde vi att fokusera 100% på Kia och Subaru. När vi slutade sälja Mazda, Isuzu och Opel fick vi tyvärr inte behålla möjligheten att ge service till dessa bilmärken. Det här har väckt en hel del kritik, vilket vi har full förståelse för och beklagar verkligen att vi inte fick möjlighet fortsätta serva de som köpt en Opel eller Mazda hos oss. Självklart vill vi behålla relationen även till Opel- och Mazda-ägare framöver. För oss är det jätteviktigt att alla gamla kunder känner sig välkomna in till oss även i fortsättningen, säger Lars.

 

Hur har då det sett ut med försäljningen under 2018?
  
– Trots att det varit ett år med stora omställningar för oss, och att branschen i stort backat så har vi under 2018 gått starkt framåt. Det känns kul att vi fått en sådan fart och engagemang inte minst för Kias breda innovativa modellprogram, förklarar Stefan.

 LÄS MER på Bilforums hemsida

Kia är kända för innovativ teknik inte minst på miljöområdet, går det att dra paralleller till Saab här?
   – Det kan man definitivt göra. Saab var på sin tid tidiga med flera innovationer och Kia är ledande på miljöområdet inte minst med  hybrider, laddhybrider och elbilar. Enköpingsborna uppskattar tydligt innovativ teknik, berättar Lars.

 

Att hjärtat i Enköping är stort för innovativ teknik och Saab märktes inte minst när biltillverkarens företagsrekonstruktör i Trollhättan kunde få ut 80 nya Saab-bilar på marknaden 2015.
   – Vi köpte först tio bilar och ringde runt till gamla Saabägare. De gick åt fort och vi fick ett otroligt engagemang. Till slut såldes 25 av de 80 bilarna hos oss i Enköping, det är ju nästan otroligt, berättar Stefan.

 

Hur ser då framtiden ut för Bilforum, det ryktas om att det är fler förändringar på gång?
  
– Vi ser otroligt positivt på framtiden. Under 2018 så gick vi in i ett samägande med Aros Auto i Västerås, där jag också är lokal delägare i Enköping. Aros Auto är precis som Bilforum ett familjeföretag så vi passar bra ihop. De är dessutom en av landets största Kiaåterförsäljare, tillsammans får vi en ökad kapacitet som kommer våra kunder till del. Nu när vi har fokuserat på två bilmärken så kommer vi kunna ha än mer tid för kunderna. Det ska fortsätta vara lika enkelt att ha kontakt med oss och du är som kund alltid välkommen att komma förbi för att prata litet över en kopp kaffe, avslutar Lars Hillerstig på Bilforum i Enköping.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
– en del av Upsala Nya Tidning

<p>Bilforum Enköping</p>

 

https://www.bilforum.biz/

Ring: 0171 – 381 20

E-post: enkoping@bilforum.biz

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa