Ackes Färgcenter har med sin erfarna personal stort kunnande vad gäller allt inom färg, tapet och ytskikt inne och ute. Nu när det börjar bli varmare utomhus så är det många som vet att de kan behöva se över skicket på sin husfasad. När det handlar om fasadmålning kan personalen på Ackes Färgcenter hjälpa till med råd vad gäller förarbete, rengöring och färgval.
   – Ibland kan det upplevas att vi är lite frågvisa i butiken, men det är vi bara för att det är många frågor vi behöver få svar på för att ge rätt råd. När det gäller fasadmålning är det otroligt viktigt att undersöka vad som det är målat med innan. Det är verkligen inte BARA att måla om fasaden. Väljer du fel färg så fäster den för det första inte lika bra, men det kan även ge större problem så som fukt och träet skadas.Fråga hos oss så att det blir rätt från början, annars kan bara bli onödigt dyrt i efterhand, förklarar Tobbe Rosling, VD på Ackes Färgcenter.

 

Hur ska man då veta vad det är för färg som det är målat med innan? Här har Ackes Färgcenter en tjänst som går lite mer på djupet med råd om fasadmålning.
    – Tjänsten Färgdoktorn har vi haft sedan mitten på 1990-talet då vi märkte att det fanns en ökande efterfrågan på rådgivning vid ommålning utomhus. De allra flesta kan vi hjälpa på plats i butiken. Det räcker då att du som kund tar med dig en plankbit eller några färgflagor så kan vi göra en analys här. I butiken är vi alla färgdoktorer men ibland behöver vi åka ut till kunden och då är det Tobbe som tar över, berättar Ingela.
    – Jo då tar jag på mig doktorshatten, säger Tobbe och ler. Då åker jag ut och besiktar huset för att ta fram vilken typ av färg som använts tidigare. Jag ger även råd om det förarbete som behöver göras och ger en plan på hur de ska utföra jobbet. Dessutom hjälper vi förstås till med förslag på kulör, och inköpslista med hur mycket färg som kommer att behövas med mera. Det är riktigt kul att kunna hjälpa till på det här sättet, det bästa för kunden är att tjänsten är kostnadsfri också, förklarar färgdoktorn Tobbe.

 

En viktig del för att lyckas med resultatet vad gäller att måla om fasaden är att det görs ett riktigt bra förarbete.
  – Det går inte att nog poängtera hur viktigt det är att ta förarbetet på allvar. Det är så onödigt att slarva med det, då det har så stor inverkan på slutresultatet. Här har vi rätt produkter för er och kan ge tips på hur ni rengör fasaden på rätt sätt, berättar Tommy.
  

Hur ska man då tänka om har målat om för några år sedan? Här lyfter Tommy och Tobbe fram betydelsen av underhållsarbete.
    – En del tänker att om de köpt en ”dyr färg” så ska den hålla i 15 år och då tycker de att de inte ska behöva tvätta fasaden. Men jämför vi med en bil så kan du inte oavsett hur dyr den är, låta bli att tvätta och serva den. Vi duschar själva varje dag och kanske tvättar bilen var 14:e dag. Då är det kanske inte för mycket begärt att underhållstvätta fasaden några gånger på en femtonårsperiod. Det viktigaste är att om du underhållstvättar så håller färgen längre. På det sättet kan du vara snäll mot både din egen plånbok och mot huset, säger Tobbe.

 

Finns det några produktnyheter eller nya trender som ni vill lyfta?
  
– En ny produkt som kommit är självrengörande fasadfärg. Den fungerar så att när det regnar och vattnet rinner längs efter fasaden så tar dropparna med sig smutsen. De här färgerna fungerar inte på alla fasader, men där de kan användas är de smarta då den färgen är lättare att hålla ren. En annan stor viktig trend gäller ju detta med miljöfrågorna. Vi har Svanen-märkta färger och märker att det blir en allt viktigare fråga för kunder, vilket ju också är logiskt. Om man målar vart 15:e år, så vill man kanske inte heller att gifter skall lakas ur färgen och rinna ned i marken heller. Där är våra Svanen-märkta färger ett tryggt val. Men det viktigaste tror jag är att ni inte ska behöva sitta hemma på kammaren och fundera på era undringar. Kom in till oss i butiken så hjälper vi till, avslutar färgdoktorn Tobbe Rosling på Ackes Färgcenter.

 

 

♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning