Enköpings RK:s Robin Fransson och det svenska sjumannalandslaget har äntligen nått sitt mål. Att 2018 få spela Grand Prix och för första gången i den svenska rugbyhistorien få mäta sig med de allra främsta i Europa. Det står klart sedan de även vunnit den andra omgången av Euro 7s i Rumänien.

– Vilken moral det är i det här gänget, helt sjukt. Alla har verkligen jobbat för varandra, säger en glädjerusig Robin Fransson på bussen på väg från arenan i Bukarest.

Faktum är att avancemanget var klart redan efter semifinalen eftersom Rumänien förlorade mot Litauen och därmed inte kunde komma ikapp Sverige.

Artikelbild

Glädje. De svenska damerna blev nia efter två avslutande segrar i Frankrike.

– En otrolig urladdning att det var klart innan och ändå går vi ut och spelare som vi gör (seger 15-5). Vårt försvar har varit fantastiskt, vi släppte till två försök per dag, säger han och avslutar

– Jag är helt tom just nu, men vi bara tacka alla som supportat oss hela vägen. De är guld värda.

Rumänerna bredvid planen var bättre på att stoppa svenskarna är på planen. Mitt under vårt samtal krockade nämligen bussen och tvingades stanna men inte värre än att vi kunde fortsätta samtalet bara några sekunder senare.

– Det är en sådan härlig känsla att ha vunnit och nått målet. Det finns inga gränser för hur långt det här laget kan räcka även om vi förstår att det blir tuffare nästa år, avslutade Fransson.

De svenska damerna med ERK:s Emma Skagerlind är redan i Grand Prix och gjorde debut bland eliten den här helgen.

Och det slutade i dur efter en inledning i moll.

Förlusterna mot starka Frankrike och Wales i gruppen var inte mycket att säga om men sedan åkte man efter en svag insats även dit mot Belgien med 0-31.

– Vi spelade inte bra mot Belgien. Vi hade ett möte efter första dagen och pratade igenom allt. Efter det blev det bättre och vi höll rollerna vi hade, menade Emma Skagerlind.

Sverige fick spela om platserna 9-12. Och platserna 11 och 12 ska man undvika för att slippa degradering. och nu visade de svenska damerna klass. Först besegrades Holland med 28-0 och i en tuff drabbning vann man även över Polen med 19-12 vilket gav plats nio och ett mycket bra läge att klara nytt kontrakt inför omgång två i Ryssland i mitten på juli.

– Det var otroligt viktigt att vi fick igång spelet. Sedan var det lite nervöst första dagen. Allt är på en helt annan nivå än tidigare. Vi möter lag som har specialstuderat varje spelare i vårt lag och var de ska sätta in sina spel. Men det var naturligtvis väldigt kul och lärorikt. Och skönt vi kom nia vilket ger oss en bra chans i nästa omgång, avslutade Skagerlind.