KLICKA HÄR: SE VAD KATTERNA GÖR I SITT HUS LIVE I NYA TV-PROGRAMMET KATTASHIANS

Med start 7 april drar en gullig dokusåpa igång, The Kattashians. Fyra hemlösa katter tar plats under samma tak och följs dygnet runt av kameror inne i huset. Allt sänds live under dygnets alla timmar.

– Humor är ett gemensamt ord för hela serien men den har också ett väldigt fint ändamål, säger Nathalie Amelander, projektledare hos produktionsbolaget Storyfire.

Artikelbild

The Kattashians, snart som förströelse på vår nyhetssajt!

Grundtanken med dokusåpan, förutom underhållningen, är att alla katter som deltar i inspelningen ska bli adopterade när tiden för deras medverkan i huset är över. I samarbete med den ideella föreningen Stockholms katthem placeras fyra nya katter i huset var fjärde vecka.

– Vår veterinär som är inkopplad i projektet tillåter inte att katterna vistas längre än fyra veckor i huset. Är man intresserad går det att ansöka om att adoptera katterna efter de fyra veckorna, säger Nathalie Amelander.

Stockholms katthem blev kontaktade av produktionsbolaget Storyfire med en förfrågan om att samarbeta i produktionen av kattdokusåpan. Fördelarna med att belysa problematiken kring hemlösa katters situation gjorde att föreningen valde att hoppa på projektet.

– I ärlighetens namn är det lite kluvet. De som tittar på dokusåpan kan bli förledda och tycka att de ska ha en specifik katt, för att den är väldigt söt. Sedan tänker man inte på vilket ansvar det är att faktiskt ha en katt, säger Ewa Edström, talesperson för Stockholms katthem.

En katt kan bli 20 år gammal vilket gör beslutet att adoptera en katt till ett långsiktigt åtagande. Det kommer inte vara möjligt att bara åka förbi Stockholms katthem och hämta upp en av katterna som deltagit i programmet.

– Man måste komma och besöka oss för att adoptera en katt. Vi försöker matcha rätt person med rätt katt och sedan får man komma och besöka katten ett par gånger innan vi kör hem katten till det nya hemmet.

Varför kör ni hem katten åt den som adopterar?

– Så har vi alltid gjort under de cirka 30 år som föreningen funnits. Vi har alltid kört hem katterna och det handlar om att det är viktigt för oss att se till att det är en trygg miljö katterna hamnar i. Då kan vi hjälpa till vid en introduktion om det redan finns en katt i hemmet och vi kan komma med en hel del tips och goda råd, säger Ewa Edström.

Två gånger om dagen bryts live-sändningen från katthuset, som är nio kvadratmeter stort och cirka två meter högt. Personal från katthemmet ska då gå in och städa i huset samt umgås med katterna för att säkerställa att alla deltagare mår bra.

– Vi hoppas att det kommer bli en snackis vid fikabordet på jobbet. Kanske kommer folk få sin favoritkatt. Det är ett väldigt gulligt program, säger Nathalie Amelander.

I den isländska förlagan till The Kattashians ("Keeping up with the Kattarshians") sänds det också live från katthuset dygnet runt. Storyfire har, i den svenska utgåvan, utvecklat konceptet ytterligare.

– Vi kände ganska tidigt att vi ville göra något mer med det här och därför kommer vi att klippa "best of"-avsnitt från live-sändningarna varje vecka, säger Nathalie Amelander.

Katterna tillskrivs egna personligheter genom en berättarröst som gör gällande att alla kattdeltagare är delar av en och samma kattfamilj.

Vad kan hända i avsnitten?

– Allt möjligt. När det är påsk kommer katterna fira påsk. När det är Eurovision kommer de att titta på det. När det är mors dag firar katterna mors dag och så vidare. Om Donald Trump har sagt något konstigt kommer de att prata om det, säger Nathalie Amelander.

Katterna i den första familjen kommer att ha namn efter de karaktärer som finns i människosåpan The Kardashians.