Det är 20 år sedan Pär Svärdson startade e-bokhandeln Adlibris tillsammans med några vänner. Då var företaget ett av de första att börja sälja produkter på nätet. Nu har många andra hakat på trenden och näthandeln växer sig starkare än någonsin.

– Många pratar om e-handel som att det är någonting nytt, men det stämmer inte riktigt längre. Jag tror att man får den känslan eftersom handeln på nätet växer så explosionsartat, säger den nyutnämnde hedersupplänningen Pär Svärdson.

Han har även hunnit etablera nätapoteket Apotea som nu expanderar rent fysiskt med nya större lokaler i Morgongåva. Att fortsätta på den lilla Upplandsorten är ett självklart val.

– Varför vi startade i Morgongåva är historia nu, men anledningarna till att vi är kvar och fortsätter satsa är många. Främst på grund av den goda kompetensen och engagerade personalen, säger han.

"Pär Svärdson personifierar den moderna entreprenören och är en förebild för företagare såväl i Uppsala län som i Sverige". Så lyder slutet i motiveringen till varför han är Årets Hedersupplänning 2017, men jämförelsen med Zlatan Ibrahimović tar han med ett skratt.

– Det är ju smickrande för han är bra på att spela fotboll, men kopplingen till mig ser jag inte riktigt.

Utmärkelsen följs av en middag på slottet där även tidigare års hedersupplänningar närvarar, men Pär Svärdson tänker också fira med sina kollegor.

– Visst är det jag som fått utmärkelsen, men bedriften är ju hela företagets förtjänst. Det här blir en energikick för oss, säger han.