En man har häktats för det misstänkta drunkningsmordet utanför Arboga sommaren 2015. Han häktas på sannolika skäl för mord, den starkare misstankegraden.
De två andra som suttit anhållna, en man och en kvinna, har däremot släppts på fri fot.
Häktningsförhandlingen inleddes bakom stängda dörrar klockan 15.30 i Västmanlands tingsrätt. Den misstänkte 25-åringen, som via sin advokat nekar till brott, fördes in i rättssalen i handfängsel.
Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.
Två släppta
Av de två frisläppta släpptes mannen först, vid lunchtid i dag.
- Misstanken mot honom är försvagad. Just nu kunde jag bara konstatera att materialet inte räcker för att begära honom häktad, säger åklagaren Johan Fahlander till TT.
De tre anhölls i onsdags misstänkta för delaktighet i mord. De var då skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. Sedan de anhölls har de förhörts flera gånger.
Åklagare Johan Fahlander vill inte kommentera vad som framkommit under de förhör som har hållits och vill heller inte berätta hur de anhållna ställer sig till misstankarna.
- När det gäller själva utredningen kan jag inte kommentera någonting. Mitt perspektiv är utredningens bästa.
Hittades i vattnet
Den drunknade mannen var gift med den 42-åriga kvinna som sedan tidigare misstänks för mord respektive mordförsök på sin far och mor i en sommarstuga utanför Arboga.
I augusti 2015 hittades mannen drunknad i vattnet vid samma sommarstuga, men hans död betraktades först som en olycka. Först efter en utredning av försäkringsbolaget If inledde polis och åklagare en ny förundersökning.
Fakta: Detta har hänt
Augusti 2015: Den 42-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.
3 augusti: Kvinnans far hittas död och kvinnans mor skadad i en sommarstuga.
16 augusti: 42-åringen grips på Arlanda då hon försöker lämna landet. Även hennes då 18-årige sambo grips. Båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.
19 augusti: Kvinnan och hennes sambo släpps fria efter beslut av åklagaren.
29 augusti: Åklagare inleder en förundersökning om mord och försök till grovt bedrägeri med anledning av den 42-åriga kvinnans makes död 2015.
30 augusti: 42-åringen och mannen grips i Trondheim. Både svensk och norsk polis deltar i insatsen.
2 september: De två misstänkta begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord.
21 oktober: Beslut om att kvinnan och mannen ska genomgå en större psykiatrisk undersökning.
8 november: Den 42-åriga kvinnan delges misstanke om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning kopplat till hennes tidigare makes död.
15 november: Kvinnans makes grav öppnas på Gustavsbergs kyrkogård för obduktion av kroppen.
1 december: Den 42-åriga kvinnan delges misstanke om mord på sin tidigare make.
7 februari 2017: Pojkvännen till den 42-åriga kvinna som misstänks för mord och mordförsök på sina föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga erkänner brotten.
15 februari: Tre personer anhålls som skäligen misstänkta för delaktighet i mordet på Arbogakvinnans exman som hittades drunknad 2015.
17 februari: En man häktas misstänkt för mord.