Drömstart för nyöppnade Kungsbyn

Det var med sorg som Henrik Ludvigsson för två år sedan beslutade att stänga Kungsbyns djurpark mellan Enköping och Västerås.

”Kameler tror jag vi får se mer av i framtiden. De ger kött, mjölk, ull, går att rida på och är ursprungligen ett lastdjur” säger Henrik Ludvigsson och får en puss av kelsjuka kamelen Charlie.

”Kameler tror jag vi får se mer av i framtiden. De ger kött, mjölk, ull, går att rida på och är ursprungligen ett lastdjur” säger Henrik Ludvigsson och får en puss av kelsjuka kamelen Charlie.

Foto: Maria Hedenlund

Näringsliv2019-09-28 07:00

Djurparken är Henrik Ludvigssons liv men av familjeskäl tvingades han ta en paus i verksamheten förra vintern.

Familjen har en handikappad dotter och livssituationen blev för ansträngd. 

– Det var ett hemskt beslut, att ge upp sin livsdröm. Men vi fick mycket positiv respons från folk, och Enköpings kommun faktiskt var den enda kommunen som hörde av sig och beklagade vår situation, säger Henrik när EP besöker djurparken en måndag.

Ett år senare hade situationen lugnat sig och då man kunnat behålla de flesta djuren öppnades djurparken på prov i juli.

– Och jäklar vilken respons vi fick, det var vi inte beredda på, säger Henrik med ett brett leende.

Besökarna har strömmat till i oanade mängder och glädjen är stor.

– Jag hade inte drömt om det här, vi har haft 1000 besökare och 300 luncher per dag. Det var inte riktigt planen men det är jättekul, säger Henrik.

Vid Kungsbyn finns mängder av olika djur, från små marsvin och långa ormar till pigga lemurer med randiga svansar, kelsjuka kameler och jättelika visent som betar ute i hagarna.

Nu är det lågsäsong och bara öppet för allmänheten på helgerna men Henrik räknar med att nyanställa, framför allt säsongsarbetare till kafé och restaurang.

Planerna för nästa säsong är många och då ska den ordinarie verksamheten med guidningar, djurmatningar och annat vara igång igen.

– Nu satsar vi även mot företag, med aktiviteter med koppling till djuren. Och jag gör olika guidningar i det vilda, som huggormssafari och vildsvinsnatt, säger Henrik.

Kungsbyns Saluhall och Djurpark startades av Henriks föräldrar Ronnie och Ulla Ludvigsson i mitten på -90-talet.

– Vi var pionjärer när det gällde småskalig livsmedelsproduktion och spårbarhet, idag är det en självklarhet. Mycket av det vi slogs för är sanningar idag, säger Henrik.

När han tog över verksamheten beslutade han att renodla den till enbart djurpark. 

– Det var en chansning, vi visste inte om det skulle fungera men utvecklingen blev fantastisk ända till att vi stängde 2018. Det var egentligen vid sämsta tänkbara tillfälle, vi var där vi ville och hade en enorm skjuts framåt, säger Henrik.

Att förmedla kunskap om djuren, deras beteende och sammanhang är det som driver honom. 

– Min dotter frågade mig varför jag jobbar. Jag svarade att jag vill lära mig mer, man blir aldrig fullärd när det gäller djur och evolutionen är fascinerande. Det är därför jag har det som tema i många av guidningarna.

Målet om 100 000 besökare per år hoppas Henrik på att Kungsbyns djurpark ska nå redan nästa år.
Målet om 100 000 besökare per år hoppas Henrik på att Kungsbyns djurpark ska nå redan nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!