Det var en söndagskväll i november förra året som en polispatrull åkte till Futurum med anledning av skadegörelse. Ett 20-tal fönsterrutor var krossade och polisen fick tag på två pojkar i anslutning till händelsen. Pojkarna kördes hem till sina föräldrar.

Nu har en 15-årig pojke åtalats vid Uppsala tingsrätt för fönsterkrossningen. Enligt åtalet uppgick kostnaderna för skadorna till 233 281 kronor. Pojken anklagas också för att vid samma tillfälle ha stulit två hammare.

Åtalet gäller även en stöld i december förra året på samma skola. Han ska då ha tagit ett passerkort från en person. I början på januari ska han sedan ha tagit sig in i skolan tillsammans med någon annan. Färg sprutades ut och jord kastades i skolans lokaler. Saneringskostnaderna uppgick till 2 700 kronor.

Åklagaren har begärt skadestånd för de krossade fönstren och saneringen efter jorden och färgen från pojken och hans vårdnadshavare.

Vårdnadshavaren har också åtalats för ringa vapenbrott tillsammans med sonen. Det handlar om överlåtelse av tårgassprej till pojken.