Här har JP Johansson hittat ett nytt hem

Nu finns en lösning för JP Johansson-sällskapets planer på en utställning som lyfter fram Bahco och Enköpings industrihistoria.

Det finns färdiga ritningar för hur lokalen ska se ut. Bengt Carlsson och Stig L Lundh visar.

Det finns färdiga ritningar för hur lokalen ska se ut. Bengt Carlsson och Stig L Lundh visar.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2019-12-04 17:00

Tack vare ett samarbete med Enköpingsföretagaren Ola Bigelius har medlemmarna fått tillgång till lokaler på Kvartsgatan i Stenvreten.

– Vi hoppas att kunna öppna någon gång i vår, säger Bengt Carlsson och Stig L Lundh när vi på onsdagen går runt i den 300 kvadratmeter stora företagslokalen.

Stämningen har inte varit bra i JP Johansson-sällskapet sedan man våren 2018 tvingades lägga ned sitt museum i lokalerna på Bahcotomten i Fanna.

Det erkänner ordförande Stig L Lundh, med en egen fyra decennier lång bakgrund på Bahco, varav många år som produktchef.

I maj förra året flyttades de sista utställningsföremålen. De flesta har kommunen magasinerat i en lagerlokal.

Långt innan dess kämpade den ideellt arbetande föreningen för att få till ersättningslokaler. Första alternativet var att ingå som en del i ett upprustat Hamnverken. Men det har gått trögt.

– Nu kan man äntligen skratta igen, säger Stig L Lundh.

I mitten av oktober förklarade Bengt Carlsson, tidigare vd för Bahco Verktyg, för tidningen att han och de andra medlemmarna i JP Johansson-sällskapet var kritiska till den bristande viljan hos kommunen att vårda minnet över ett företag som gjort Enköping och varumärket Bahco känt över hela världen.

– Det är kärleken till Bahco som gör att jag är så engagerad, sa han i reportaget.

Han säger att han sedan dess fått stark respons på den kampen.

– Det här i Stenvreten blir en bra lösning, i nyrustade lokaler efter våra önskemål, under en övergångsperiod på några år. Då tror jag att kommunen är mogen för ett beslut om upprustning av Hamnverken som förstås är det allra bästa alternativet, säger han.

Nu väntar kontakter med Snap-on i USA och Spanien för att få hit de senaste Bahcoprodukterna.

– Vi kommer också att kunna visa större föremål här än i lokalerna i Fanna. Vi har ofta kontakt med personer som vill komma hit och besöka oss, och så har vi inte haft något att visa. Nu kan vi snart det och vi har fått löfte av kommunen att låna tillbaka alla föremål från det gamla muséet, säger Stig L Lundh.

Kommunalrådet Ingvar Smedlund (M) säger att han tycker det är bra att näringslivet har gått in och löst frågan om en permanent JP-utställning, i väntan på ett kommunalt beslut om Hamnverken.

– Jag ska boka in ett möte med Jonas Nyström, (chef för upplevelseförvaltningen reds anm) om det här nästa vecka, säger han.

Bahcos produktkatalog som, enligt uppgift från JP Johansson-sällskapet, finns i ett 20-tal länder och är översatt till 13 språk.
Bahcos produktkatalog som, enligt uppgift från JP Johansson-sällskapet, finns i ett 20-tal länder och är översatt till 13 språk.
Karta: Kvartsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!