En privatperson tog en bild på en varg på en väg i trakten av Åloppe i helgen. Utifrån bilden har länsstyrelsen kunnat konstatera att det verkligen var en varg som observerades.
– Vi har haft en kvalitetssäkrare på platsen för att leta spår och spillning, men vi fann inget, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.
Varifrån vargen kom, eller vart den var på väg vet man inte.
– Det är inte ovanligt att det dyker upp varg här i trakterna. De rör sig över stora områden, ett par mil per dygn, och det finns gott om varg i Västmanland, Gävleborg och norra Stockholms län, säger Sebastian Olofsson.
Vid halv elva-tiden på fredagsförmiddagen observerades en varg vid Tjursåker två kilometer norr om Enköping och vid halv-niotiden på lördagsförmiddagen ska en varg ha setts vid Vånsjö i Torstuna enligt länsstyrelsens rapportsida för rovdjursobservationer.
Även där har länsstyrelsen varit i kontakt med de personer som gjort observationerna men man har inte kunnat kvalitetssäkra några spår efter varg på de olika platserna.
– Om någon hittar vargspillning är vi intresserade av att titta på den och ta dna-prov för att se vilket revir den kommer ifrån, säger Sebastian Olofsson.
Generellt bajsar vargen ofta på vägar, spillningen är stor och innehåller mycket hår, ibland benbitar.
Fredagen den första december ska två vargar ha observerats vid Gransångarvägen i Skokloster. Även där har länsstyrelsen varit i kontakt med observatören men några spår har inte kvalitetssäkrats.
Någon större fara för tamdjur tror man inte den bekräftade vargobservationen innebär.
– Har man tamdjur kan man se över dem och stängslet nån extra gång. Vargen rör sig på nätterna när folk inte ser och de går ofta förbi fårhagar utan att göra något, säger Sebastian Olofsson.