Månader av hårt arbete ligger bakom att Enköpings Ridklubb nu för första gången vunnit en ”etapp” i Ridborgarmärkesklassikern.Tävlingen går ut på att locka så många som möjligt att ta Ridborgarmärket, hästvärldens svar på simborgarmärket.

Klubbar från norr till söder ställer upp och i sommar blev det Enköping som kammade hem första pris i ”etapp två” med hela 675 personer som klarat av ridborgarmärket.

– Kändes jättebra att få beskedet, men det var också en lättnad. Det känns som man får något för all tid och engagemang man lagt ner på detta, säger Viktoria Lehrmark.

Artikelbild

| Nybörjare. Viktoria leder hästen Lad Q, som bär på en allt för tung EP-reporter. Även nybörjare kan ta Ridborgarmärket.

Det var redan i februari som Viktoria fick iden om att ställa upp i tävlingen, och efter att hon tog upp förslaget med sina kollegor så bestämde de sig för att delta.

Sedan dess har nästan 700 personer tagit sig ut till klubben och ridit, något som för Viktoria och hennes vänner – och såklart alla hästarna – inte bara krävt massvis med tid, utan också en hel del kämparglöd.

– Folk som kommer hit är väldigt taggade, de har fnitter och pirr i kroppen. De flesta har inte ridvana, men det är så härligt att se stoltheten skina upp efter de har ridit. Att se hur en del övervinner sina rädslor.

Glädjen är nu stor inom Enköpings Ridklubb.

Artikelbild

| Ridborgarmärket. Ryttar-sveriges svar på Simborgarmärket.

– Det är en stark vi-känsla, att vi har lyckats göra det här tillsammans, säger Viktoria.

Men kampen är inte över. Nu tänker de ge järnet för att utmana i etapp tre.

Artikelbild

| Eldssjäl. Viktoria Lehrmark tog initiativet att ställe upp i Ridborgarmärkesklassikern.

– Det är motiverande och peppande när man ser arbetet ge resultat. En vinst för hela klubben, säger Viktoria.

Även om de inte skulle lyckas kamma hem den tredje topplaceringen, så är slitet inte förgäves. Efter att samtliga etapper är färdiga räknas nämligen totalen ihop, och de tre klubbar som samlat ihop flest ridborgarmärken mellan mars- och oktober månad belönas med fina priser. Tävlingsmänniskorna från Enköping har såklart siktet inställt på första plats.

– Får vi hjälp från företag och föreningar, och såklart Enköpingsborna, så kommer vi ha goda chanser att ta hem det här.

Det slutgiltiga priset delas ut på Sweden International Horse Show som är i Friends Arena i vinter.

Enköpings Ridklubb hoppas kunna skicka dit ett gäng – och i bästa fall får Viktoria kliva upp på scen och ta emot ett pris – där första plats innebär en ny hinderpark med värde på 30 000 kronor.

– Det skulle vara nervöst, men också kul. Det sätter ju Enköping på kartan, säger Viktoria.

simon.engstrand@eposten.se