På förmiddagen den 20 juli förra året hittades en 62-årig man död i sin lägenhet i Romberga. En kort stund efteråt greps en 30-årig man, skriven på samma adress, misstänkt för mord. Mannen har suttit i häkte sedan dess.

Rättegången om mordet hölls i höstas i Uppsala tingsrätt. Direkt efter rättegångens tredje och sista dag konstaterade domstolen att övertygande bevisning hade lagts fram om att 30-åringen har begått den åtalade gärningen.

62-åringen hade huggits med en stor kökskniv i rumpan, magen och i halsen. Offret hade även avvärjningsskador efter att ha hållit upp handen för att skydda sig. Han förblödde av sina skador.

30-åringen har hela tiden sagt att han är oskyldig. Han har sagt att han har bott hos 62-åringen av och till. Han har ingen förklaring till hur både hans och 62-åringens blod hamnat på hans kläder och inte heller någon förklaring till att blodstänk från honom fanns i lägenheten.

Det var faktiskt så att en kvinna larmade polisen om att hon trodde att något inte stod rätt till med 62-åringen redan under natten innan han påträffades död. 30-åringen hade kommit hem till kvinnan och när hon frågade honom om vad han hade gjort svarade han något i stil med "du ska veta om 50 år". Det och annat i mannens uppträdande gjorde att hon ringde polisen, men hon fick till svar att man inte hade någon patrull att skicka.

På förmiddagen åkte kvinna till polisstationen och berättade om vad som hade hänt. Patruller skickades då både hem till kvinnan, där 30-åringen greps, och till 62-åringens lägenhet.

Den döda kroppen var så illa skadad att man fick göra en rättsodontologisk undersökning (tänderna jämfördes med journalen hos tandläkare) för att helt säkert kunna fastställa identiteten. Tingsrätten skriver att mannen hade "utsatts för i det närmaste besinningslöst våld vilket lett till hans död."

Det hade funnits en konflikt mellan de två männen. Bland annat hade 62-åringen strukit 30-åringen i sitt testamente beskrivit att han hade blivit utsatt för ett dråpförsök från dennes sida.

Domen har dröjt i väntan på utlåtanden från den rättspsykiatriska undersökningen. Både Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsens rättsliga råd har kommit fram till att 30-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och att han även i nutid har en allvarlig psykisk störning.

I linje med dessa utlåtanden tingsrätten nu dömt mannen för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.