För andra året i rad tog Frida Wallén och femåriga belgiska vallhunden (Malinois) Bruksviljans Amen SM-guld i IPO vid SM för brukshudar.

– Det känns jättebra. Speciellt som det var svåra spårförhållanden för oss, en nyklippt vall, och vi tog 96 av 100 möjliga poäng. Det är jätteroligt att träningen gett resultat, säger Frida.

Vid SM i Bruks och IPO tävlar man i grenarna spår, sök, skydd, IPO och rapport. IPO är en ren tävlingsgren där momenten lydnad, spår och skydd ingår.

Artikelbild

| Silver. Carina Sehlin och bruksviljans Amaroq kammade hem en överraskande silvermedalj i grenen sök under SM.

För Frida var det hennes nionde SM, åtta gånger har hon stått på pallen. Tidigare med Amens pappa som hon tagit ett guld och tre brons med.

Nu väntar VM i Tyskland i september för Frida och Amen dit de är direktkvalificerade efter kvaltävlingar i juni i år. Det blir deras andra VM, 2016 kom de på en 15:e plats vid VM i Slovenien.

Träningsmässigt sitter det mest hos dem inför VM.

– Nu ska vi ha roligt och vila oss i form, träna lite smådetaljer, säger Frida.

SM blev lite av en familjeangelägenhet för de tävlande från Enköping. Silvermedalj i grenen sök togs nämligen av Amens kullbroder Bruksviljans Amaroq med matte Carina Sehlin.

– Det var inte väntat, även om jag vet att han är bra. Amaroq är ganska orutinerad och har inte gjort så många tävlingar än. Att ta pallplats i SM är en väldigt bra bedrift, jag är jätteglad, säger Carina Sehlin när EP når henne på telefon.

Amaroq är den fjärde hunden Carina tävlar på elitnivå i sök, spår, lydnad och hon har tidigare deltagit i både SM och VM i lydnad.

I tävlingsgrenen sök ska hunden söka av ett 300 meter långt område där föraren följer en stig och skickar ut hunden 50 meter åt sidorna för att hitta tre figuranter som finns gömda eller nedgrävda på området. 17 minuter har de på sig och när hunden hittar en figurant ska den markera med skall eller genom att lämna en rulle den har fäst runt halsen till sin förare.

Det krävs mycket träning och bra kondition hos både hund och förare för att nå den här nivån inom brukshundsporterna. Bra träningspartner är också viktigt.

– Jag hade inte kunnat tävlat i SM överhuvudtaget om jag inte fått hjälp av Frida Wallén med ett specifikt delmoment, så en stor eloge och tack till Frida! säger Carina.

Även för Carina är glädjen i träningen det viktiga.

– Jag jobbar med belöning och lek. Det är ett teamwork och får aldrig bli ett tvång. Det ska vara roligt att träna!