Kolarviks vill bota brist på stensättare

En stenskola planeras starta i Enköping redan våren 2018. Bristen på stensättare är stor i Sverige, och nu vill Kolarviks Sten & Trädgård råda bot på det.

Kolarviks sten & trädgård, Hans Sundström, Pelle Johansson och Thomas Johansson (längst t h) startar stenskola med stöd från Torsten Hjelm, S:t Eriks, (näst längst t h).

Kolarviks sten & trädgård, Hans Sundström, Pelle Johansson och Thomas Johansson (längst t h) startar stenskola med stöd från Torsten Hjelm, S:t Eriks, (näst längst t h).

Foto: Lotta Lille

Enköping2017-12-28 15:00

Bröderna Thomas och Pelle Johansson har på tio år byggt upp sitt företag till att i dag ha 16 anställda. Verksamheten går bra, både anläggning och försäljning av olika produkter som hör till trädgårdsanläggning. Men att få tag på utbildade stensättare har varit ett återkommande och allt större problem.

– Vi har naturligtvis under åren byggt upp kontakter med olika företag i vår bransch, och de har samma problem som vi har, säger Pelle Johansson.

När Hans Sundström, tidigare samordnare för Yrkeshögskolan i Enköping, i augusti anställdes vid Kolarviks var uppgiften att planera och starta en stensättarutbildning som en del av företaget, och med stöd av andra i branschen.

– Intresset för att medverka i en stenskola finns eftersom behovet av utbildade stensättare är gemensamt. Vi har också S:t Eriks Betong med i satsningen, det är en stor och viktig aktör när det gäller såväl betongelement som natursten som används i trädgårds- och parkanläggningar, så det känns tryggt att satsa, säger Thomas Johansson.

Planerna på stenskolan presenterades vid en presskonferens där också Torsten Hjelm, säljchef för mark & tak-produkter på S:t Eriks, fanns på plats:

– Utbildning av stensättare är något som vi gärna bidrar till, och vi kan tillföra expertkunskaper om olika produkter av såväl betong som natursten, och hur de kan användas på bästa sätt, säger Torsten Hjelm.

Utbildningen kommer att vara 18 veckor lång, nio av veckorna ska vara arbetsplatsförlagd praktik, uppdelad i två perioder. I kursplanen ingår utbildning om ergonomi och olika krav som ställs på personal som arbetar i till exempel trafikmiljöer, kunskap om olika produkter, verktyg, maskiner och ritningsläsning, liksom nio heldagar om stensättning i praktiken.

– Det här är en specialiserad yrkesutbildning med 20 platser, gymnasiebetyg krävs inte, däremot krav på B-körkort. Utbildningen är inte CSN-berättigad vilket innebär att arbetsgivare eller deltagare betalar för utbildningsplatsen, säger Hans Sundström.

Varken han eller Pelle Johansson tror att det kommer att bli något hinder:

– Stensättare är ett stort bristyrke, den som är utbildad får jobb direkt. Det kräver människor med kunskap om underarbete och om hur murar, bågar och diagonaler byggs, säger Pelle Johansson.

Det är ännu inte helt klart vilken lokal de teoretiska delarna av utbildningen ska ges i, förhandlingar är i slutfasen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!