Vi svenskar lägger allt mer pengar på köket. Kanske mest i världen. Köket ska inte bara vara snyggt och elegant, utan också praktiskt och ergometriskt utformat för att spara rygg och armar.

Branschen utanför stormarknaderna har till och med fått en nytändning, med en allt större efterfrågan på individuellt anpassade inredningar. Den närmaste fackhandeln finns i Enköping. Torbjörn Lanto är gammal i gamet:

– Till att börja med, inte ett ont ord om Ikea som oftast har kunnig personal och inspirerande utställningar. Kvaliteten är den du betalar för. Men du får en standardlösning. Plus att du måste göra jobbet själv.

Artikelbild

| Lösningar. Hörn kan vara besvärliga när skåpinredningar ska konstrueras och monteras. Här behövs inte så sällan fackkunskap i den högre skolan.

På Kvartsgatan i Enköping finns en visningslokal, eller ett showroom som det heter på modern svenska, med köksinredningar av alla de slag, eleganta träslag och tåliga bänkskivor – inte minst i sten där granit tycks vara mest dominerande.

Under 37 år har Torbjörn Lanto sett trender båda komma och gå.

– På 80-talet inredde vi ett kök på en bondgård utanför Enköping. För några år sedan flyttade paret till en lägenhet i sta´n. De ville ha med sitt gamla kök, fast naturligtvis i modern tappning med modernt inredda skåp och bra ytor.

– Inga större problem. Lantkök med gammaldags karaktär är åter av högsta mode, så vi löste uppgiften. Självklart med mer oömma material än de gamla, och utformat för att slita mindre på kroppen än gårdagens kök.

Artikelbild

| Skräddarsyr. Ett individuellt kök kräver inte sällan anpassning. Speciellt om det gäller en äldre fastighet. Tobias Lanto, här tillsammans med Torbjörn Lanto, jobbar med anpassning och montering.

– Idag finns det praktiskt taget hur många alternativ som helst, som passar mycket individuella önskemål . Och här ligger svenska tillverkare mycket väl till. Utan tvekan i världsklass.

En vandring i Kök & Byggs visningslokal, förlåt showroom, kan utan handledare göra vem som helst konfys. Utbudet är enormt. Effektiva och eleganta lösningar av alla de slag, också där skåpen ska inrymmas i besvärliga hörn.

– Finns det inte en färdig lösning så anpassar vi det kunden vill ha i vår verkstad. Där har du en skillnad mot stormarknadens sätt att jobba.

– Mitt budskap är enkelt och rakt. Ge inte upp bara för att det färdiga konceptet, med givna mått och funktion, inte passar i ditt kök. Vänd dig till en fackman, så får du en skräddarsydd lösning.

Men i ärlighetens namn, priset måste väl ändå vara ett annat?

– Samma sak här som i andra branscher. Om du vill ha en egen lösning anpassad för dina utrymmen och behov, dessutom med material som är tåliga och lättarbetade, ja, då är du antagligen beredd på att det får kosta litet mer.

– Att göra om ett kök är ett omfattande projekt. Det är helt upp till dig själv att avgöra hur mycket eget arbete du vill, och kan, lägga ner. Konceptet som fackhandeln erbjuder är en helhetslösning, ända från planering till ett färdigt kök.