Varje dag passerar det tusentals fordon på E18 som går genom Enköping. Många svänger av vid trafikplats Romberga för att tanka, köpa hamburgare eller besöka någon av affärerna som ligger i området.

Det är den strömmen av fordon som har lagt grunden till Mårten Linells verksamhet - Godisgallerian.

– Det går ju inte att sticka under stol med att det är läget som är a och o för mej, varje besökare till Statoil och Mc Donalds ser ju min skylt när de passerar och det är ju bra för affärerna. Det är ju tack vare läget som vi har överlevt i 12 år, säger han.

Artikelbild

| Rekord. Under påskveckan säljs det nästan ett ton godis om dagen.

Mårtens många resor till västkusten i ungdomen har inspirerat honom. Vid varje nytt besök såg han hur handelsplatsen i Svinesund växte fram och utvecklades från en tom gräsplätt till att bli en av Sveriges största handelsplatser.

– Det är ju tack vare närheten till Norge som den handelsplatsen har vuxit fram. På listan över Sveriges mest lönsamma livsmedelsbutiker finns både nummer ett och två där i Svinesund. Där finns också en gigantisk godisbutik dit norrmännen vallfärdar för att köpa billigt godis. Någonstans där föddes idén till Godisgallerian, berättar Mårten.

I år har Godisgallerian funnits i 12 år och det säljs mer godis än någonsin. Men i början var Mårten orolig för konkurrensen från de stora livsmedelsbutikerna i stan som han hävdar inte är så beroende av en produkt och därför kan hålla ett väldigt lågt pris på sitt lösgodis.

– Det är ju väldigt små marginaler på konfektyr och de första året var jag i valet och kvalet om jag skulle göra som livsmedelsbutikerna och sänka priset på godis till påsken. Men jag litade på magkänslan om att vi inte konkurrerade om samma kunder och behöll mina priser. Det gick hem, det var otroligt skönt att få ett kvitto på att jag satsade rätt och att priset inte har någon betydelse. Hit kommer man för att vi har ett väldigt stort sortiment, vi har mer än tusen sorter och väldigt bra kvallitet, säger Mårten.

Artikelbild

| Gottegrisar. Emma Lundevall, Isabelle Willfjord Eriksson, Lisa Böckert Åman ska åka på läger, då måste man ha med sig godis.

Under sommarens semesterveckor är det högtid för Godisgallerian - är vädret dåligt säljs det extra mycket godis. Men det är ändå påsken som är den period då det säljs som mest och Mårten själv kan nästan inte förstå att det säljs sådana otroliga mängder bara på en vecka.

– Då är det fullt upp, vi säljer nästan ett ton godis om dagen under påskveckan. Man blir lika förvånad varje år, säger Mårten och skrattar.