Hasan bjuder på curry

ENKÖPING En sliten gammal bensinmack är inte det man förknippar med väl­doftande och smakrik indiskt mat – men ibland bedrar man sig.

Utomhusmiljön vid bensinmacken som ligger vid Stockholmsvägen vid ledningsregementet i Enköping imponerar inte.

Men inne i restaurangen är det något helt annat.

Känslan av Indien är påtaglig direkt när man kommer in i lokalen. Lukterna från olika kryddblandningar bekräftar att man kommit till en indisk restaurang. Eller vi kanske ska säga indisk-pakistansk restaurang, för ägaren Hasan Syed kommer från Pakistan.

– De flesta av de rätter som vi ­serverar här är sådana som äts i både Indien och Pakistan, men vissa rätter äts mera i Pakistan och andra mera i Indien, förklarar Hasan Syed.

I drygt två år har Hasan drivit restaurangen Sagar i den gamla bensinmacken.

Vad fick dig att öppna en restaurang här i bensinmacken?

– Tidigare hade jag en restaurang i Jakobsberg som jag sålde. I Enköping fanns tidigare ingen indisk-pakistansk restaurang. Att öppna här är ett sätt att komma in på marknaden och etablera sig i Enköping.

När EP:s team anländer är det lugnt i lokalen. Lunchrusningen har ännu inte börjat.

Vi hinner dock inte prata länge innan de första lunchgästerna kommer. Den första beställningen är en vegetarisk rätt. Sedan rullar det på med lunch­gäster i lokalen som har plats för 18 sittande gäster. På sommaren finns det även möjlighet att sitta utomhus.

– Under luncherna brukar vi ha ­mellan 20 och 30 gäster och ibland upp mot 50, berättar Hasan.

Till sin hjälp i restaurangen har han Ramiyah som kommer från Sri Lanka och innan hon började på Sagar för ett halvår sedan jobbade hon på en Sri Lankesisk restaurang i Uppsala.

– Likheterna med mat från Sri Lanka är ganska stor. I Sri Lanka har vi mera kokos och kokosmjölk i maten än i ­Indien och lite starkare kryddor, förklarar Ramiyah.

Inne i köket finns inga färdiglagade grytor med mat.

Hasan förklarar att alla maträtter lagas från grunden efter att kunden beställt vad den vill ha.

När EP är på plats är det fullt i restaurangen och inne i köket är det full fart på både matillagning och bakning av det klassiska naanbrödet i den särskilda kolugnen. I en jämn takt levereras ­maten från köket till lunchgästerna.

Vid ett bord sitter de båda officerarna Ray Lindahl och Claes Klevhammar.

– Kryddorna och enkelheten är det som gör Indisk mat så bra – det är som husmanskost, säger Claes Klevhammar.

Kollegan Ray Lindahl berättar att han fick upp ögonen för indisk mat när han var utomlands.

– Vi jobbar på ledningsregementet så vi går hit någon gång i månaden och äter, berättar han.

Hasan berättar att han älskar att laga mat. Det var också kärleken till maten som gjorde att han hemma i Karachi i Pakistan valde att utbilda sig på en restaurangskola. För drygt 20 år sedan lämnade han Pakistan och flyttade han till Sverige.

– Jag ville komma närmare delar av min släkt som bodde i Sverige. De berättade också att det fanns en efterfrågan på kockar som var duktiga att laga ­indisk och pakistansk mat.

Hasan har nu planer på att lämna bensinmacken.

– Jag är intresserad av en större lokal inne i centrum av Enköping på Kammakartorget – jag känner att jag vill ta nästa steg och utveckla verksamheten ytterligare, säger han.

 
 
  • Senaste nytt
  • Mest läst

Fler nyheter