Utomhusmiljön vid bensinmacken som ligger vid Stockholmsvägen vid ledningsregementet i Enköping imponerar inte.

Men inne i restaurangen är det något helt annat.

Känslan av Indien är påtaglig direkt när man kommer in i lokalen. Lukterna från olika kryddblandningar bekräftar att man kommit till en indisk restaurang. Eller vi kanske ska säga indisk-pakistansk restaurang, för ägaren Hasan Syed kommer från Pakistan.

Artikelbild

| Smakråd. Här får Claes Klevhammar lite smakråd av Ramiyah vad han ska välja för lunch.

– De flesta av de rätter som vi ­serverar här är sådana som äts i både Indien och Pakistan, men vissa rätter äts mera i Pakistan och andra mera i Indien, förklarar Hasan Syed.

I drygt två år har Hasan drivit restaurangen Sagar i den gamla bensinmacken.

Vad fick dig att öppna en restaurang här i bensinmacken?

– Tidigare hade jag en restaurang i Jakobsberg som jag sålde. I Enköping fanns tidigare ingen indisk-pakistansk restaurang. Att öppna här är ett sätt att komma in på marknaden och etablera sig i Enköping.

Artikelbild

| Färdigt. En curryrätt på väg ut till en matgäst. Olika curryblandingar är ett givet inslag i maträtterna.

När EP:s team anländer är det lugnt i lokalen. Lunchrusningen har ännu inte börjat.

Vi hinner dock inte prata länge innan de första lunchgästerna kommer. Den första beställningen är en vegetarisk rätt. Sedan rullar det på med lunch­gäster i lokalen som har plats för 18 sittande gäster. På sommaren finns det även möjlighet att sitta utomhus.

Artikelbild

| Tillagning. En normal dag lagar Hasan och Ramiyah mat till mellan 20 och 30 personer. Vissa dagar kan det vara så mycket som 50 lunchgäster som besöker macken.

– Under luncherna brukar vi ha ­mellan 20 och 30 gäster och ibland upp mot 50, berättar Hasan.

Till sin hjälp i restaurangen har han Ramiyah som kommer från Sri Lanka och innan hon började på Sagar för ett halvår sedan jobbade hon på en Sri Lankesisk restaurang i Uppsala.

Artikelbild

| Ugn. Bakningen av det klassiska naanbrödet görs i en särskild kolugn.

– Likheterna med mat från Sri Lanka är ganska stor. I Sri Lanka har vi mera kokos och kokosmjölk i maten än i ­Indien och lite starkare kryddor, förklarar Ramiyah.

Inne i köket finns inga färdiglagade grytor med mat.

Artikelbild

| Bakning. Brödet gräddas på väggen i ugnen.

Hasan förklarar att alla maträtter lagas från grunden efter att kunden beställt vad den vill ha.

När EP är på plats är det fullt i restaurangen och inne i köket är det full fart på både matillagning och bakning av det klassiska naanbrödet i den särskilda kolugnen. I en jämn takt levereras ­maten från köket till lunchgästerna.

Vid ett bord sitter de båda officerarna Ray Lindahl och Claes Klevhammar.

– Kryddorna och enkelheten är det som gör Indisk mat så bra – det är som husmanskost, säger Claes Klevhammar.

Kollegan Ray Lindahl berättar att han fick upp ögonen för indisk mat när han var utomlands.

– Vi jobbar på ledningsregementet så vi går hit någon gång i månaden och äter, berättar han.

Hasan berättar att han älskar att laga mat. Det var också kärleken till maten som gjorde att han hemma i Karachi i Pakistan valde att utbilda sig på en restaurangskola. För drygt 20 år sedan lämnade han Pakistan och flyttade han till Sverige.

– Jag ville komma närmare delar av min släkt som bodde i Sverige. De berättade också att det fanns en efterfrågan på kockar som var duktiga att laga ­indisk och pakistansk mat.

Hasan har nu planer på att lämna bensinmacken.

– Jag är intresserad av en större lokal inne i centrum av Enköping på Kammakartorget – jag känner att jag vill ta nästa steg och utveckla verksamheten ytterligare, säger han.