Företagaren från Enköpings kommun kontaktade polisen sedan han fått flera hotfulla hembesök, telefonsamtal och sms. Vid ett tillfälle låg en yxa utanför bostadens entrédörr. Den upptäcktes av en son i tonåren som kom hem från skolan.

Enligt företagarens berättelse krävdes han på 90 000 kronor av två personer som hotade att annars skada eller döda honom eller hans hustru. Sedan yxan lämnats vid huset fick mannen ett meddelande på mobilen: "Jag hoppas du har hittat överraskningen utanför din dörr. Nästa gång ska jag sätta en yxa i huvudet på dig eller din fru", löd meddelandet.

Bakgrunden till kravet var, enligt företagaren, att en av hans tidigare anställda var skyldig utpressarna pengar. När den tidigare anställde inte kunde betala ska hotet i stället ha riktats mot företagaren.

Två män åtalas nu för försök till grov utpressning medan den tredje åtalas för medhjälp till samma brott. I polisförhör har alla tre nekat till brottsmisstankarna. De båda huvudåtalade har medgett att de haft viss kontakt med företagaren men förnekat att det skulle ha framförts några hot.