Vi träffas på Brukshundklubbens träningsplan. Zaga hälsar lite förstrött genom en snabb nosning men fokuserar sedan helt på matte Elina och den boll som hon har i handen.

– Hon är mentalt stabil, miljöstark och höjer sig på nya platser. Hon har inga problem med nya människor eller figuranter på tävling, hon taggar snarare till, säger Elina om sin sexåriga tik.

Första helgen i augusti tog de sitt första SM-guld vid Svenska schäferhundklubbens SM i IPO i Skillingaryd. Att bli Svensk mästare i IPO har varit ett av Elinas stora mål i livet.

Artikelbild

| Svenska mästare. Elina Malmebo och schäfern Zaga vann Schäfer-SM i IPO och tävlar nu i VM i oktober.

– Det var jättestort att vinna. Jag gick in för att ha roligt och alla discipliner stämde, säger Elina med ett leende.

Vinsten innebär att hon nu tillsammans med Zaga tagit en plats i landslaget till VM för schäfer i Holland i oktober, hennes tredje VM.

– Det är en fantastik känsla att gå ut på en arena med fyllda läktare. Har man gjort det en gång vill man dit igen, säger Elina som är en utpräglad tävlingsmänniska.

Men framgångarna är inte ett enmansverk. Maken Mikael, som också tävlar på elitnivå, är en viktig del liksom vännen och tränaren Stefan Jonasson med med företaget Dogsport by Jonasson.

Artikelbild

| Skydd. Stefan Jonasson hjälper till med träningen, här som figurant. I IPON ingår tre discipliner, spår, lydnad och skyddsarbete.

– Jag har dem att tacka för att jag lyckats. Deras kompetens har betytt allt, det här är något vi gör tillsammans, säger Elina.

Att tävla och träna på elitnivå är en livsstil som Elina och Mikael valt tillsammans. De är båda prestationsmänniskor och har även tävlat tillsammans med landslaget i VM.

Artikelbild

| Kul. Att hund och förare har roligt tillsammans är väldigt viktigt. Här går en glad Zaga slalom mellan Elinas ben.

– Det lärde vi oss mycket på. Vi är väldigt olika som individer och det gäller att ge varandra utrymme, kommunikation är väldigt viktigt, säger Mikael vars hund Rixdivans Allan nu gått i pension.

Idrottspsykologi är en viktig bit i träningen även i hundsammanhang och det är något som intresserar Elina mycket.

Artikelbild

| Stabil. Zaga är en mentalt stabil hund och utanför träningsplanen en riktig soffpotatis som älskar mat och att sova.

– Jag studerar hur idrottsmänniskor lägger upp träning och tävling för att fokusera bäst. Det är jätteintressant och även om jag är nervös så kan jag stänga av och fokusera. Jag försöker bli bättre på det hela tiden, säger Elina.

VM blir Zagas sista tävling, sen går hon i pension som tävlingshund. Men nya utmaningar väntar Elina och Mikael, två unghundar, avkommor efter Zaga, finns hemma redo att ta över.

Artikelbild

| Livsstil. "Det här är en livsstil vi vill ha, vi är prestationsmänniskor men framför allt har vi himla roligt" säger Mikael och Elina Malmebo som tävlar med hund på elitnivå.

– Så det är bara att jobba vidare, men nu ska jag köra med en hane och Mikael med en tik, säger Elina som tidigare tävlat mest med tik.

– Ja, jag insåg ju att man bör ha en tik för att vinna, ler Mikael.