Sveriges enligt många meste och bäste stå-uppare, programledare och faktiskt, storbandssångerska, har landat.”För gott” enligt henne själv.

– Egentligen är det rätt komiskt. När min dåvarande make för sisådär 15 år sedan föreslog att vi skulle skaffa ett fritidshus i Grillby av alla ställen sa jag; Aldrig. Namnet Grillby låter som en campingplats med en korvkiosk mitt i.

Att intervjua Barbro Babben Larsson är ett äventyr utöver det vanliga. Hon både ställer frågor och ger svaren – endast avbruten av sina egna typiska Babben-skratt som vi om inte annat känner igen från TV-rutan. En och annan fråga hann jag ändå med:

Artikelbild

| Babben är inte fullt så känd som trädgårdsentusiast, men i Grillby finns hennes paradis. En svårt jäktad Babben ser nu fram mot våren: ”Idag får man säga tack och lov för snön”. Bilden från ett reportage i fjol. ”Lugnt, jag har satt av både påsk och Kristi Himmelsfärd…”

Men Babben, varför i hela fridens da´r flyttade du ändå hit till det före detta stationssamhället och cirkus 1 000 innevånare, med enbart en pizzeria som nöjesliv?

– Min andra bostad ligger fortfarande nära Strockholm, i Solna. Men det var när jag och min syster sålde fädernesgården på Gotland 2012 som jag kände att min bopåle rycktes upp med rötterna och lämnade ett, nära obegripligt, stort hål.

Vi sitter i Babbens höstvackra trädgård. Babben beskriver ingående hur hon jobbade sig framåt till det som slutligen ledde fram till det röda huset med vita knutar i Grillby.

– Jag ville ha en stuga med två våningar eftersom jag inte vill sova på marken. Och det för med sig nya krav som toalett på övervåningen. Ska ju inte rumla runt och slå ihjäl mig i trappan mitt i natten.

Artikelbild

| Lugnet. I den vackra höstträdgården laddar Babben sina batterier. Här får hon inspiration.

– Sedan skulle stugan ligga nära lägenheten i Solna. Och jag vill ha grannar.

Men, Babben, jag trodde att du sökte lugn och ro när du har avslutat ett jobb på scenen …?

Artikelbild

| Babben Larsson gillar att påta i jorden och har en vacker trädgård mitt i Grillby.

– Visst, jag är som en elbil som kör med full fart ända till dess batteriet tar slut. Se´n tvärstopp. Jag måste ladda … och det gör jag i min trädgård. Men människor runt mej stör inte. Tvärtom. Ligger en skola riktigt nära. Härligt med barnskratt.

Samtalet kommer gång på gång tillbaka till grönskan i Babbens trädgård.

– Trädgården är min värld. När jag påtar i jorden får jag inspiration. Om jag är rejält trött efter ett gigg sätter jag mig med en bok. Ogräset får då gärna tränga upp mellan tårna. Innan inspirationen kommer till att påta vidare eller helt enkelt skriva på ett nytt manus.

Är Grillby- och Enköpingsborna tillräckligt roliga för att ge dig inspiration?

– Ha, ha. Om du bara visste! Fast, på riktigt … jag behöver bara stillheten för att tänka.

Nå, vad har Grillbybon Babben Larsson för sig i höst. Några nya grejer på gång?

– Alltid, alltid. Storbandsgig i helgen. Sedan ska jag göra en krogshow med Magnus Bäcklund och Sandviken Big Band.