150 bönder samlades för att tackla torkan

LRF Mälardalen anordnade ett stormöte för lantbrukare och andra aktörer. Under mötet diskuterades vilken hjälp som finns att få för bönderna.

Mats Halling var på plats för att prata om vad Sparbanken i Enköping kan göra för bönderna

Mats Halling var på plats för att prata om vad Sparbanken i Enköping kan göra för bönderna

Foto: Tobias Flodin

Enköping2018-07-14 15:45

– 150 lantbrukare har föranmält sig till mötet i dag. Men jag har slutat räkna då fler har kommit hit, säger Tina Rudolphson, LRF Mälardalen, det var på hennes gård mötet hölls.

Utöver bönder var representanter från Sparbanken Enköping, Handelsbanken, Svenska foder och Lantmännen på plats. De berättade för lantbrukarna hur banker och handeln kan hjälpa dem att klara av den kommande säsongen så bra som möjligt.

– Vi har alltid kontakt med våra kunder. Men för ungefär en månad sedan började vi ringa till våra lantbrukskunder och prata med dem om hur läget ser ut, säger Mats Halling, lantbruksansvarig på Sparbanken i Enköping.

Vad pratar ni om med lantbrukarna?

– Vi visar att vi kan hjälpa dem. Ibland kan det räcka med att man får prata av sig, ett problem kan bli större i ens huvud än vad det egentligen är. Sen är det viktigt att man rädd om pengarna på kontot just nu, jag uppmanar alla lantbrukare att ta kontakt med deras banker så snart som möjligt, säger Mats Halling.

Ett annat råd Mats Halling har är att inte ha för många kostsamma projekt igång samtidigt på gården.

– Behöver man göra något underhåll på huset bör man kanske vänta, om det inte är jätteviktigt. Jag uppmanar dem också att diskutera med de andra kreditgivarna de har, en diskussion vi gärna hjälper till med. Till exempel kan vi försöka hjälpa dem att få en amorteringsfri period, säger han.

En oro som vissa bönder har är att de inte kan leverera den mängd skörd de har avtalat med Lantmännen. En som var på plats från Lantmännen för att prata med bönderna var Mathias Schenström, säljare.

– Vi har två sorters avtal med lantbrukarna. Det ena är terminsavtalet och det andra är poolavtalet. Har man ett terminsavtal måste man minst uppfylla 90 procent av den utlovade mängden och 70 procent gäller för poolavtalet, säger han.

Hur underlättar ni för bönderna under denna torka?

– Kan du inte uppfylla ditt poolavtal med den gröda man har sagt är det fritt fram att byta gröda, om man skördar två. Det är något helt nytt vi har infört. Sen är vi på träffar som denna och får höra vad bönderna behöver hjälp med, dialogen i dag har varit bra, säger Mathias Schenström.

Enligt Tina Rudolphson, som samlade alla, är det viktigt att komma ihåg att bönderna är i denna sitts tillsammans.

– Prata med varandra om situationen. Den här dagen använder vi till att vara medmänniskor, avslutar hon sitt tal med.

Om LRF:s omsorgsgrupper och bondekompisar

LRF har omsorgsgrupper för att hjälpa och stötta medlemmar som av en eller annan anledning har det jobbigt. Arbetet inriktar sig även på att förhindra bristfällig djurhållning.

Orsaker som kan få någon att må dåligt är till exempel ekonomiska problem, relationsproblem, djurskyddsbrister eller psykisk ohälsa.

Det kan också vara tufft om man drabbas av ekonomiska bekymmer, ohälsa eller problem i privatlivet. Därför kan man ringa LRF:s bondekompisar.

www.lrf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!