– Det rör sig hundratals bilder, säger Anna-Lena Eriksson. Hon har årligen fotograferat i snitt 40-45 deltagare i deras respektive utställningsmiljöer och dessutom deras verk och teknik i samlingsutställningarna. Det innebär cirka 80-90 bilder per konstrunda. Inför jubileumsåret 2018 planerar Anna-Lena att skapa en tillbakablick på de gångna åren med hjälp av sina fotografier.

Anna-Lena Eriksson är den enda som är kvar av den ursprungliga arbetsgruppen. Hon har (förutom att fotografera) även utformat lotteriblanketten. Sedan ett år är hon kassör i Vår konst-gruppen och kan se tillbaka på 16 år som kassör i Lasarettets konstförening (2000-2016, då hon gick i pension). Tillsammans med en styrelsemedlem köpte hon årligen in 20-talet verk till föreningslotteriet under Vår konst eller vid besök i Nykvarns gallerier.

Långfredagens förmiddag välkomnade Anna-Lena Eriksson den mångtaliga publiken (cirka 600 personer) och invigaren Nina Hallden Rönnlund på Enköpings museum och besökte sedan de 21 utställarna i Enköpings tätort.

Artikelbild

Akvareller. Jajja Hansdotter ställer upp för fotografen Anna-Lena Eriksson. I bakgrunden Jajjas akvareller.

Två av årets nykomlingar, Eva Alnebring och Anna-Karin Wetterström som lärt känna varandra genom akvarellkurser för Monica Holm och Gunilla Lundell, ställde ut på Villa Sandgatan (Anhörigcentrum). Eva ställde ut i Paushuset 2016, men för Anna-Karin var det debut. För båda var björken ett kärt motiv och tydligen även för besökarna av de många röda prickarna att döma.

Påskafton bjöd på sol och Anna-Lena Erikssons dokumentära färd gick vidare till östra Enköping, där hon besökte tio deltagare. I Veckholm kunde hon dokumentera Vår konstrundans äldste utställare, Gustav Larsson, 70 år äldre än konstrundan yngsta deltagare Emelinda . Gustav imponerade med ett frestande smörgåsbord av nyproducerade målningar.

Påskdagen gick turen till västra Enköping och besök hos sju konstnärer. Två av dem hade bjudit in gästutställare. Hos Eva Danielsson fanns Puck Jansson och hos Anna-Lena Linderoth den kända illustratören Monica Schultz De var två av de totalt fyra gästutställare som deltog i årets konstrunda.

Påskvädret var i år nyckfullt och kallt och på långfredagen undrade många konstnärer hur det skulle gå. – Den första timmen var ovanligt tyst, men det blev allt bättre, sa IngaLena Boman i Toras bodars galleri, som öppnade för säsongen. Det kylslagna aprilvädret till trots, eller kanske därför, innebar dock att besökssiffrorna var höga. De flesta var nöjda, en av dem var Fredrik Sköld i Fjälby i Hacksta.

Artikelbild

Alster. Anna-Lena Eriksson fotar alster av Tina Timbrock, Backa Konstkvarn, Villberga.

– Det var jäkligt mycket folk redan på långfredagen. Full fart på en gång,

På Enköpings museum fanns ett verk av varje deltagare och här började konstresan för många. På annandagen kunde museet räkna till omkring 1800 besökare under de fyra Vår konst-dagarna.