Har konstnären Christina bytt bransch, undrar man ? Ställer hon ut kläder nu? Hemsydda kanske? Nej, inte riktigt så, men visst handlar det om kläder. På Christinas vis.

– Med en mamma som var sömmerska och mitt intresse för kläder är det kanske inte så konstigt att jag ställer ut kläder. Det handlar verkligen om kläder ur min garderob. Men inte de fysiska kläderna utan kläder målade i naturlig storlek i så kallade trompe l´oeil-teknik, det vill saga i en teknik, som ger en synvilla.

Utställningen är en fortsättning på en utställning på Galleri Nykvarn som hette ”Siden sammet trasa lump”. Christina visar fem plagg ur sin garderob. En skjorta, ett par blå jeans, en jeansjacka, en rock och ett natt-linne . Dessutom tar hon med målningar med blomster- och fruktmotiv. Allt målat i akryl, den teknik Christina använder.

Artikelbild

Synvilla. En av Christinas målningar som lurar ögat. Är det en målning, eller?

Plaggen har Christina skapat på board-skiva, som hon köper i formatet 40x120. Hon rollar med en grundfärg och skissar motivet, som hon sedan sågar ut. Därefter följer själva målningen av plagget, vilket blir så naturligt att det hänt att besökare måste ta på plagget/målningen för att försäkra sig om att det verkligen är en målning. Att hon ”hängt” plagget på en krok förstärker synvillan.

Varje plagg har en historia. Målningen ”Den gröna skjortan” är Christinas trädgårds- och skogsskjorta. Med den känner hon sig ett med naturen och smälter så väl in i skogens grönska att hennes man brukar undra vart hon tar vägen, när hon sitter böjd över svampstället hon hittat.

”Äntligen fredag” heter målningen med blå jeans, Den vill berätta om hur skönt det är att ta av sig arbetsveckans vardagsplagg och klä upp sig och känna att det är helg.

– Det händer att vi tar på oss kostym respektive långklänning och klackskor, berättar Christina.

Artikelbild

Arbetskläder. "Äntligen fredag" heter målningen med vilken Christina vill berätta om hur mysigt det är att ta av sig arbetsveckans kläder, byta om till lyxigare plagg och känna att det är helg.

Förlagan till målningen Natt-linnet hittade Christina på en loppis, där en kvinna sålde plagg som hennes mor använt. Mamelucker, linnen bland annat. Alla vita, vackert arbetade och prydda med brodyr och spetsar.

– Nattlinnet är ett stycke kvinnohistoria som berättar om en svunnen tid

– Att måla plagg ur min garderob är en rolig lek, säger Christina, som ser fram mot utställningen i Stockholm, som redan väckt intresse hos en grupp som bokat in ett par kvällar då Christina och hennes man Clas Weiberg medverkar med musik.

Musik och sång har blivit en tradition i samband med Christinas konstutställningar och även denna gång medverkar maken Clas med musik vid vernissagen den 28 januari. Litet längre fram i vår ställer Christina ut i Köping och i påsk i Vår konst.