– Hittills har jag haft kurser mer sporadiskt. Nu kan jag schemalägga kurser över längre tid och ta emot 5-6 kursdeltagare i drejning och kavling per vecka, i regel på lördagar, säger Anne Daftler, som haft verksamhet på Sandgatan sedan 2010 och glädjer sig åt att få större ytor.

I lokalen finns nu fyra drejningsstationer och snart står kavlingsbordet färdigt att ta emot kursdeltagarna. En av dem är Therese Johansson, som tidigare gått i kurs hos Anne och nu återvänder för att det är så ”jätteroligt” och ”ger sinnesro”. Vad hon ska skapa får händerna bestämma, säger hon med ett leende.

Anne Daftler arbetar i sin verkstad på Sandgatan onsdag till lördag (då hon även har öppet i butiken). I butiken finns så kallade unikat, det vill säga föremål, som man är ensam om, samt mindre serier.

Artikelbild

Kurs. Anne Daftler visar intresserade kursdeltagare hur man drejar (bild från kurs 2016).

– Nytt är satsningen på försäljning via webshop och jag arbetar med att producera koppar i olika utförande. Genom webben når man fler över hela landet. Försäljningen sker vid Konsthantverkscentrums webshop, samt via min hemsida.

Förutom produktion för web-försäljning arbetar Anne Daftler med stående beställningar från kyrkor, kommuner och restauranger. Hon ligger också i startgroparna inför Vår konst i påsk, som brukar vara välbesökt.

Fritiden ägnar Anne gärna åt att fylla på batterierna. Hon ser fram mot besöket på Artipelag och utställningen med den brittiske keramikern Edmund deWaal (1964-) . Han ställer ut tillsammans med den italienske målaren Giorgio Morandi (1890-1964) i en utställning som är en ” dialog om stilleben och de enkla tingens magi.”

– Han får enkla bruksföremål att lyfta och bli till konst, säger Anne Daftler vars keramik är avskalad, oftast vit och präglas av vilsam enkelhet. Samma andas barn.