Förening firade 50 år på Park Astoria

Lokalavdelningen i Enköping för föreningen Norden firade 50-årsjubileum på Park Astoria. Ett flertal medlemmar deltog och så gjorde även gäster från Östhammar och Håbo.

Vid middagsbordet: Harry Rosén, Ulrika Ornbrant, Jarmo Ullakonoja och Kerstin Sjöberg på föreningen Nordens jubileum.

Vid middagsbordet: Harry Rosén, Ulrika Ornbrant, Jarmo Ullakonoja och Kerstin Sjöberg på föreningen Nordens jubileum.

Foto: Privat

Föreningsliv2019-11-22 08:00

Hedersgäster för kvällen var den inbjudne ordföranden från finska vänorten Kaarina, Jarmo Ullakonoja med fru. Från Enköpings kommun deltog kommunalrådet Ulrika Ornbrant och Enköpings finska förening. Gruppen Trio Kontrast underhöll med sång och musik. Övriga vänorter Ölstykke och Nedre Eiker har sammanslagits med andra kommuner.  

Föreningen bildades 1969 på initiativ av dåvarande chefredaktören på Enköpings Posten Stig Lindman, musikdirektören Stig Eklund, kommunalrådet Bengt Björkman och rektor Helge Lundin.  

Lokalavdelningen i Enköping har i sin vänortskedja bedrivit ett aktivt vänortsarbete med många träffar och sammankomster. Snabbt ordnades nordiska veckor där Enköping gick i täten. Enköpingsborna tog del av de olika ländernas kulturer och levnadssätt. I affärerna såldes varor och livsmedel från länderna. Under senare år har Nordiska gästabud anordnats på restaurang Novisen.  

Föreningen Norden centralt bildades 1919 med syftet att stärka de nordiska ländernas samarbete och gemenskap. Lokalavdelningarna arbetade sedan starkt för ett rikt vänortsarbete. Norden är inte bara ett geografiskt område utan också ett område för demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och omsorg om miljön. De nordiska veckorna har sedan återkommit under de gångna åren och även åländsk och samisk vecka har arrangerats.

Kultur- och vänskapsdagar har anordnats växelvis i de olika vänorterna. Då har kultur- och föreningsliv inbjudits att delta. Intresset har varit stort, även från kommunalt håll.

Under kvällen hölls många tal, gåvor överräcktes och en god måltid intogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!