13 aug 2015 06:00

13 aug 2015 06:00

Lööv vill samarbeta för fortsatt uppgång

NÄRINGSLIV: "Vi ska vara med och bryta mönster och göra det i ett sammanhang"

– Näringslivsfrågor ska inte vara separerade från resten av samhällsutvecklingen.

Det säger Cissi Lööv, näringslivschef i Enköping.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Därför talar hon om samverkan och samarbete, både internt och externt och på många nivåer.

När hon gick på semester i början av juli blev det samtidigt klart att hon tar över den nya rollen som näringslivschef i Enköping. En del av det uppdraget har hon redan haft som tillförordnad under det senaste året.

– Men det känns viktigt att poängtera att inte är samma jobb som Arne Wåhlstedt hade innan han gick i pension. Han var inriktad på marknadsfrågor också. Vi behöver förstärka näringslivsfunktionen med marknadskompetens, säger hon.

Kommunen håller på att ta fram en så kallad varumärkesplattform.

– Den ska upphandlas under hösten och kopplas ihop med de ortsanalyser vi gör, dialogmöten med företagare och den turiststrategi som har tagits fram under det senaste året. Besöksnäringen är en av få branscher där vi dalar, säger hon.

Ett tiotal nyckelpersoner i Kommunhuset som arbetar med bland annat upphandling, IT, plan- och byggfrågor har fått mandat att starta ett nära samarbete.

– Vi ska stämma av med näringslivet, i referensgrupper med särskild kompetens, säger hon.

Kan du ge något aktuellt exempel på sådant samarbete?

– Ja, utvecklingsprogrammet för Myranområdet. Där har företagare visat stort intresse att vara med i processen, säger hon.

Men att utveckla och stödja näringslivet i en kommun är ingen lätt fråga som har ett enkelt svar.

Ha förståelse

– Jag är uppväxt i en företagarfamilj, har varit företagare själv och vet hur man brinner som företagare. Jag kan förstå frustrationen när det inte går snabbt nog i den kommunala processen. Samtidigt har vi ett samhällsuppdrag och ett myndighetsutövande. Det är viktigt att vi har förståelse för varandras världar, säger hon.

Hon återkommer till samverkan och samarbete, i gruppen av fyra mälarstäder (Strängnäs, Västerås, Eskilstuna och Enköping), inom länet och regionen men även i SBA (53 kommuner i partnerskapet Stockholm Business Alliance) och SKL (Sveriges kommuner och landsting).

– Vi ska vara med och bryta mönster och göra det i ett sammanhang. Men det är ingen tävling, säger hon.

Cissi Lööv tar fram de senaste siffrorna från analysföretaget Bisnode.

– Generellt sett går näringslivet väldigt bra i Enköping. Vi ligger bättre än riksgenomsnittet inom nästan alla tillväxtområden, visar hon.

– Det är oerhört positivt, men utvecklingen kan också skapa frustration, att vi inte hinner med. Samtidigt är befolknings- och skatteunderlaget inte tillräckligt för att locka vissa företag och kunna mäkta med stora samhällsprojekt, som till exempel att flytta värmeverket.

Därför talar hon om samverkan och samarbete, både internt och externt och på många nivåer.

När hon gick på semester i början av juli blev det samtidigt klart att hon tar över den nya rollen som näringslivschef i Enköping. En del av det uppdraget har hon redan haft som tillförordnad under det senaste året.

– Men det känns viktigt att poängtera att inte är samma jobb som Arne Wåhlstedt hade innan han gick i pension. Han var inriktad på marknadsfrågor också. Vi behöver förstärka näringslivsfunktionen med marknadskompetens, säger hon.

Kommunen håller på att ta fram en så kallad varumärkesplattform.

– Den ska upphandlas under hösten och kopplas ihop med de ortsanalyser vi gör, dialogmöten med företagare och den turiststrategi som har tagits fram under det senaste året. Besöksnäringen är en av få branscher där vi dalar, säger hon.

Ett tiotal nyckelpersoner i Kommunhuset som arbetar med bland annat upphandling, IT, plan- och byggfrågor har fått mandat att starta ett nära samarbete.

– Vi ska stämma av med näringslivet, i referensgrupper med särskild kompetens, säger hon.

Kan du ge något aktuellt exempel på sådant samarbete?

– Ja, utvecklingsprogrammet för Myranområdet. Där har företagare visat stort intresse att vara med i processen, säger hon.

Men att utveckla och stödja näringslivet i en kommun är ingen lätt fråga som har ett enkelt svar.

Ha förståelse

– Jag är uppväxt i en företagarfamilj, har varit företagare själv och vet hur man brinner som företagare. Jag kan förstå frustrationen när det inte går snabbt nog i den kommunala processen. Samtidigt har vi ett samhällsuppdrag och ett myndighetsutövande. Det är viktigt att vi har förståelse för varandras världar, säger hon.

Hon återkommer till samverkan och samarbete, i gruppen av fyra mälarstäder (Strängnäs, Västerås, Eskilstuna och Enköping), inom länet och regionen men även i SBA (53 kommuner i partnerskapet Stockholm Business Alliance) och SKL (Sveriges kommuner och landsting).

– Vi ska vara med och bryta mönster och göra det i ett sammanhang. Men det är ingen tävling, säger hon.

Cissi Lööv tar fram de senaste siffrorna från analysföretaget Bisnode.

– Generellt sett går näringslivet väldigt bra i Enköping. Vi ligger bättre än riksgenomsnittet inom nästan alla tillväxtområden, visar hon.

– Det är oerhört positivt, men utvecklingen kan också skapa frustration, att vi inte hinner med. Samtidigt är befolknings- och skatteunderlaget inte tillräckligt för att locka vissa företag och kunna mäkta med stora samhällsprojekt, som till exempel att flytta värmeverket.