Som medborgare och enskilda individer är vi alla beroende av att vård, skola och omsorg fungerar bra och ger oss tillgång till välfärdstjänster av hög kvalitet. Som företagare kommer ytterligare en dimension på välfärden. Våra företag är beroende av sina medarbetare. Utan kompetenta medarbetare som är på jobbet går det inte att driva framgångsrika verksamheter. För oss är det avgörande att det finns bra skolor som utbildar dem vi ska anställa, att det finns god sjukvård när medarbetare blir sjuka och att det finns en välfungerande omsorg för våra medarbetares anhöriga.
Nu har Vänsterpartiet tvingat regeringen att gå fram med ett förslag till vinstbegränsningar som har blivit totalsågat, inte bara av företagen i de berörda branscherna utan också av stora delar av övriga näringslivet, av tunga myndigheter och av flera fackförbund.
Förslaget handlar om mer än vinstbegränsning i en viss bransch. Det rubbar det grundläggande principer för äganderätt och näringsfrihet. Vilka branscher står näst på tur för en vinstbegränsning?
Dessutom kommer tillgängligheten och kvaliteten att bli lidande. En utredning visar att cirka 80 procent av företagen i välfärden kommer ha ytterst svårt att överleva om utredningens förslag går igenom.
Utvärdering efter utvärdering pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare. I dag bedrivs i snitt cirka 20 procent av välfärden i privat regi och ändå brister tillgängligheten inom många områden. Hur ska det bli om de privata företagen tvingas bort?
Inom både vården och skolan har vi i dag en stor kompetensbrist och den väntas bli värre. Att se till så att den som väljer att utbilda sig till antingen sjuksköterska eller lärare bara har en arbetsgivare på orten att söka jobb hos kommer knappast göra dessa yrken mer attraktiva. Valfrihet är viktig för både medborgare för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken.
Som medborgare och som företagare har vi också ett starkt intresse av att skattemedlen används på bästa möjliga sätt. Ingen vill se slöseri med skattepengar och det används ofta som ett argument mot företagande i välfärden. Sanningen är att de samlade vinsterna hos välfärdsbolagen uppgår till ungefär 0,6 procent av de totala kostnaderna för välfärden. Vem bekymrar sig om förlusterna i den offentligt drivna skolan, vården och omsorgen?
Som företagare undrar vi vad som håller på att hända. Om vi ska kunna fortsätta verka i Enköpings kommun och Uppsalaregionen så behöver vi en bra välfärd. Vi behöver effektivt använda skattepengar. Vi behöver också ha ett bra företagsklimat – det är så svenskt välstånd byggs. Regeringens agerande går nu i rakt motsatt riktning. Det är inte bra, för någon.