Tack Henrik Lindberg för en informativ och klargörande insändare om Nato. Det mest intressanta med Sven-Åke Haglunds insändare är att han inte med ett enda ord berör hotet mot Sveriges oberoende. Senast i förra veckan mördades en rysk oppositionspolitiker i Kiev. Hoppfullt är att ryssarna nu börjat få nog av korruption och vanstyre, i helgen arrangerades över 100 demonstrationer över hela Ryssland.

Sven-Åke pratar om försvaret som en kostnad, jag förstår det resonemanget om man inte ser något hot. Utan hotbild kan försvaret läggas ner och då spar vi ju massor med pengar! Haglund ger däremot en intressant redogörelse för vårt samarbete med Natoländerna/partnerskap, och våra utlandsåtaganden. Meningen med Natomedlemskapet är att länderna ställer upp för varandra. Skulle till exempel de Baltiska länderna attackeras ställer Nato upp med försvar.

Vad händer då om vi blir anfallna, som icke medlem? Risken är stor att vi får försvara oss själva och det blir inte bra! Jag anser att vårt försvar är till för att försvara Sverige, inte agera i till exempel Afghanistan eller Mali. Den svenska militärledningen pratar nu helt öppet om nödvändigheten av Natomedlemskap. Sven-Åke, du blir allt mer ensam om din åsikt att allt är frid och fröjd i vår omvärld.